Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CEDO

Expropriere de fapt. Lipsa despagubirii si a acordului asupra transferului dreptului de proprietate. CEDO, 26985/03, Burghelea vs. Romania

5 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 736 din 29 octombrie 2009 a fost publicata Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 27 ianuarie 2009 in cauza Burghelea impotriva Romaniei.

In prezenta cauza Curtea Europeana a condamnat statul roman pentru incalcarea dreptului de proprietate, consacrat de art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie.

Faptele

Reclamanta a beneficiat de reconstituirea dreptului de proprietatea asupra unei suprafete de 0,48 ha de teren in localitatea Nicoresti.
In baza Decretului nr. 326/1985, Consiliul de Stat a autorizat constructia unei hidrocentrale, ”Calimanesti”. Ca urmare a unor asa-zise oferte de vanzare din partea proprietarilor care fusesera pusi in posesie in perimetrul respectiv (oferte deduse din cererile de punere in posesie pe care le facusera proprietarii in scopul de a le vinde societatii H pentru construirea hidrocentralei pe raul Siret), in iunie 1994 si martie 1995, societatea H. a defrisat terenurile aferente perimetrului in cauza si le-a inundat.

Ulterior, reclamanta – care nu locuia in localitate – a aflat ca terenul sau a fost defrisat si inundat de catre societatea H si a informat societatea H. ca isi retrage oferta de vanzare privind terenul sau.
Intrucat nu s-a ajuns la niciun acord intre parti privind inchirierea si ulterior vanzarea terenului, reclamanta a formulat plangeri penale impotriva directorului societatii H, pentru tulburare de posesie, abuz in serviciu si ocuparea de terenuri agricole, plangeri care insa nu s-au soldat cu nicio condamnare.

In temeiul art. 481 si art. 998-999 C. civ., reclamanta a sesizat judecatoria cu o actiune in revendicarea terenului de la societatea H, solicitand si obligarea acesteia la eliberarea terenului de constructia pe care o ridicase ilegal, sub sanctiunea unor penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Actiunea a fost respinsa irevocabil, retinandu-se ca terenul, fiind deja inundat, reclamanta nu avea dreptul decat la despagubiri. De asemenea, instantele au apreciat ca hidrocentrala era un obiectiv de interes national, deci de utilitate publica, si ca absenta platii prealabile de despagubiri se explica prin oferta de vanzare facuta de reclamanta. In ceea ce priveste vanzarea, s-a retinut ca aceasta nu s-a putut incheia din cauza lipsei unei legislatii care sa o autorizeze.

Aprecierile Curtii

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Curtea a aratat ca art. 1 din Protocolul nr. 1 presupune, mai intai si cu precadere, ca o ingerinta a autoritatilor publice in exercitiul dreptului la respectarea bunurilor sa fie legala: cea de-a doua teza a primului alineat din acest articol nu autorizeaza privarea de proprietate decat “in conditiile prevazute de lege”. De asemenea, principiul legalitatii implica existenta unor norme de drept intern suficient de accesibile, precise si previzibile.

Curtea a apreciat ca situatia reclamantei nu poate fi considerata “previzibila” si corespunzatoare cerintei “principiului securitatii juridice”. Situatia in cauza a permis autoritatilor sa traga foloase din ocuparea terenului in cauza, cu neglijarea regulilor care guverneaza exproprierea (Constitutia din 1991 si, in special, Legea nr. 33/1994), fara a pune in prealabil o indemnizatie la dispozitia reclamantei.
Curtea a conchis ca ingerinta litigioasa nu era compatibila cu principiul legalitatii si, prin urmare, a incalcat dreptul reclamantei la respectarea bunurilor sale.

Curtea a obligat statul roman sa plateasca reclamantei suma de 40.000 EUR, cu titlu de daune materiale, 2.000 EUR, cu titlu de daune morale si 1.500 EUR, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Pentru Juridice.ro, SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCIAŢII (SNSA)

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership