Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

20 mld. euro pentru Romania. Declaratie dupa o misiune comuna a Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale


8 noiembrie 2009 | Razvan LUNGU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Declaratie dupa o misiune comuna a Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale in Romania:

”O misiune a Comisiei Europene, FMI-ului si Bancii Mondiale a avut discutii cu autoritatile romane privind implementarea programului de politici in contextul pachetului de asistenta multilaterala de 20 miliarde €. Transa a doua din programul Uniunii Europene de asistenta pentru balanta de plati in valoare de € 1 miliard va fi eliberata in urma incheierii evaluarii programului si daca conditiile sunt indeplinite.

Evolutiile economice recente sunt incurajatoare. Indicatorii de mare frecventa sugereaza ca PIB-ul real s-ar putea stabiliza in a doua jumatate a anului, implicand, pentru intregul an, o contractie in jur de 8 procente, asa cum este indicat in previziunile de toamna ale Comisiei, publicate in aceasta saptamana. Aceste previziuni sunt mai bune decat se astepta in august. O crestere pozitiva de ½ procente este prognozata pentru 2010, existand posibilitatea unei performante mai bune. Tensiunile financiare s-au redus in mod semnificativ de la inceputul programului si situatia balantei de plati s-a imbunatatit.

Performanta autoritatilor in cadrul programului este satisfacatoare. Legea salarizarii unice a fost adoptata. Un proiect de lege a responsabilitatii fiscale a fost pregatit de guvern, care daca va fi adoptat, va determina o imbunatatire semnificativa a cadrului politicii fiscale a Romaniei. De asemenea, pregatirea legii pensiilor progreseaza bine, conform conditionalitatii din program. Reforme semnificative au fost facute si in sectorul financiar, incluzand imbunatatirea cadrului de reglementare pentru banci si a fondului de garantare a depozitelor bancare. Alte reforme privind ameliorarea functionarii pietei muncii, a mediului de afaceri si absorbtia fondurilor UE progreseaza bine.

In ciuda acestei bune performante globale, actuala situatie politica impiedica continuarea consolidarii fiscale, care ramane necesara. Conform cadrului legal, actualul guvern interimar nu poate transmite Parlamentului bugetul pe anul 2010 sau sa isi asume angajamente ferme cu privire la masurile necesare reducerii deficitului pe 2010 la 5,9% din PIB, conform tintelor din program.

In aceste conditii, discutiile vor continua in urmatoarele saptamani si o alta misiune va reveni la Bucuresti de indata ce situatia politica a fost clarificata. Un consens politic larg si un angajament reinnoit pentru reforme sunt cruciale pentru a depasi dificultatile actuale. Comisia sustine pe deplin autoritatile in demersurile acestora de a raspunde provocarilor actuale.
Din partea Comisiei, misiunea a fost condusa de dna Elena Flores, director in cadrul Directiei Generale de Afaceri Economice si Financiare (ECFIN), si de dna Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate in cadrul ECFIN pentru un grup de tari care cuprinde Romania.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii