Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații, Sistemul judiciar

Punctul de vedere al ONRC ref. trecerea Registrului Comertului in subordinea CCIR

9 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro

Comunicat MJLC: „PUNCT DE VEDERE al Oficiului National al Registrului Comertului PRIVIND COMUNICATUL DE PRESĂ AL CAMEREI DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI REFERITOR LA PROPUNEREA LEGISLATIVĂ DE TRECERE A REGISTRULUI COMERŢULUI ÎN SUBORDINEA CAMEREI DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI

Referitor la motivarea trecerii registrului comertului de la MJLC la Camera de Comert prin „Reducerea substanţiale a birocraţiei la înregistrarea firmelor, eliminarea oricărei posibilităţi de fraudare a datelor înscrise şi transparenţa înregistrărilor societăţilor comerciale” precizăm următoarele aspecte:

– Modul de organizare şi procedurile de înregistrare ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) sunt stabilite în conformitate cu prevederile legale naţionale şi standardele internaţionale în materie, instituţia fiind oferită drept exemplu de”bune practici” pe acest domeniu la nivel european.

Perioada de înregistrare s-a redus de la 20 de zile – termen in 2002 la preluarea Registrului de la Camerele de Comerţ – la 3 zile pentru înmatriculări şi 5 zile pentru menţiuni in acest monent. Totodată, Oficiul Registrului Comerţului obţine codul unic de înregistrare de la Ministerul Finanţelor Publice, precum şi informaţiile din cazierul fiscal, în numele solicitantului, în cadrul aceluiaşi termen, respectiv de 3 şi 5 zile.

Ca atare, înţelegem preocuparea Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru susţinerea mediului de afaceri, însă în condiţiile în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului funcţionează conform standardelor aplicabile altor instituţii similare din Europa şi termenele de înregistrare şi obţinere de date sunt cele menţionate mai sus, este evident că nu putem discuta de o birocratizare a procedurilor de înregistrare, celeritateafiind cuvântul de ordine ce caracterizează activitatea Registrului.

– Datele cuprinse în cererile de înregistrare şi în documentele depuse în susţinerea cererii sunt înregistrate în registrul comerţului potrivit legii, pentru legalitatea, autenticitatea şi exactitatea acestora răspunzând persoanele care solicită înregistrarea. Acurateţea şi corectitudinea informaţiilor obţinute sunt apreciate atât de solicitanţii din mediul privat, cât şi de instituţiile publice care valorifică datele din registrul comerţului.

Nivelul de pregătire profesională a angajaţilor Registrului este ridicat, aceştia conştientizând responsabilitatea activităţilor pe care le desfăşoară, iar statisticile furnizate de autorităţile judiciare nu indică aspecte de risc.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

– Referitor la transparenţa procedurilor de înregistrare precizăm că ONRC a ţinut pasul cu noile reglementari si a reuşit sa pună la dispoziţia comercianţilor mijloace moderne de consultare a stadiului cererilor depuse, a înregistrării documentelor şi a informaţiilor referitoare la datele înregistrate în Registrul Comerţului, un bun exemplu fiind implementarea înregistrării on-line a cererilor şi documentelor depuse în susţinerea acestora. Baza de date a registrului comerţului se actualizează la nivel naţional într-un termen de maxim 48 de ore, putând fi puse la dispoziţia reprezentanţilor mediului de afaceri toate informaţiile menţionate mai sus.

De asemenea, în momentul de faţă, informaţiile solicitate, certificatele constatatoare şi copiile certificate, după caz, se eliberează pe loc, iar pentru cei interesaţi, pot fi accesate on-line.

O îmbunătăţire substanţială a serviciilor oferite va fi realizată, în viitor, prin implementarea proiectului „SERVICII ON-LINE (DE E-GUVERNARE) OFERITE DE ONRC PENTRU COMUNITATEA DE AFACERI PRIN INTERMEDIUL UNUI PORTAL DEDICAT”, finanţat cu fonduri structurale, în cadrul PROGRAMULUI OPERAŢIONAL SECTORIAL „CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE”, axa Prioritară III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public, Domeniul Major de Intervenţie 2 „Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice, Operaţiunea 1 „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” finanţat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

În concluzie apreciem că şi în prezent legătura dintre Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi mediul de afaceri din România există şi nu a fost perturbată de administrarea realizată de MJLC cu privire la ONRC, deoarece între cele MJLC şi CCIR este încheiat un Protocol care permite acesteia din urmă accesul gratuit la baza de date a Registrului.”

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories