Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

CSM a avizat favorabil, cu observatii, preluara bugetului instantelor de catre ICCJ
10.11.2009 | JURIDICE.ro

Comunicat CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii a avizat cu observaţiile formulate de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie propunerea legislativă privind completarea art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată. Administrarea bugetului instanţelor judecătoreşti de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este de natură să consolideze independenţa justiţiei, precum şi prestigiul acesteia, prin eliminarea oricăror suspiciuni privind posibilitatea de imixtiune sau de control asupra activităţii instanţelor  din partea puterii executive.

Textul legii care se doreşte a fi completat stabileşte faptul că: „Începând cu data de 1 ianuarie 2010, atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor vor fi preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

Propunerea legislativă are în vedere completarea art. 136 cu două noi alineate, în care se prevede preluarea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin transfer, a personalului şi a logisticii direcţiilor financiar-contabile şi de investiţii existente şi a spaţiilor necesare desfăşurării activităţii de la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Consiliul a propus reformularea textelor astfel:

„(2) În vederea asigurării gestionării bugetelor instanţelor judecătoreşti, personalul de specialitate care îşi desfăşoară activitatea în cadrul compartimentelor economico-financiare şi de investiţii  de la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, se preia de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin transfer, în baza acordului exprimat, începând cu data de 1 ianuarie 2010.

(3)  Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti pune la dispoziţie spaţiile corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii prevăzute la alin. (2).

Consiliul apreciază că nu este necesar să se prevadă în cuprinsul legii faptul că urmează a fi păstrate persoanele angajate pe posturile de specialitate, întrucât aceasta rezultă din faptul că ocupanţii posturilor respective sunt preluaţi prin transfer, pe baza acordului exprimat.

De asemenea, s-a apreciat că problema plăţii utilităţilor nu trebuie reglementată prin lege, fiind o chestiune de detaliu care urmează a fi stabilită prin acordul părţilor implicate.

În urma consultării instanţelor judecătoreşti în legătură cu propunerea legislativă privind completarea art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, s-au conturat două opinii:

Instanţele judecătoreşti au apreciat propunerea de preluarea bugetului instanţelor judecătoreşti de către ICCJ ca oportună şi benefică – Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Bacău, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Iaşi, Curtea de Apel Cluj, Curtea Militară de Apel.

Curtea de Apel Bucureşti a făcut şi unele precizări suplimentare referitoare la necesitatea preluării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a altor compartimente din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, în domeniul gestionării resurselor – Direcţia de Implementare a Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe, Unitatea de Implementare a Proiectelor, Direcţia Tehnologia Informaţiei, Serviciul de asistenţă medicală, Direcţia Resurse umane şi Direcţia Contencios.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizează că este necesar să fie preluat şi personalul care funcţionează în direcţiile a căror activitate este indisolubil legată de gestionarea bugetului instanţelor judecătoreşti, cum ar fi Direcţia programe europene şi Direcţia tehnologia informaţiei. De asemenea, se impune ca spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea personalul preluat să fie trecut în administrarea instanţei supreme.

Hotărârea consiliului va fi transmisă Camerei Deputaţilor în vederea continuării procedurii.”


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.