Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul BNR privind institutiile de plata
10.11.2009 | JURIDICE.ro, Reff & Asociatii

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 735 din 29 octombrie 2009 a fost publicat Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 21/2009 privind institutiile de plata (“Regulamentul”).

Ca urmare a intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 113 din 12.10.2009 privind serviciile de plata (“Ordonanta privind Serviciile de Plata”) care stabileste ca serviciile de plata pot fi prestate doar de catre institutii de plata autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei (“BNR”), BNR emite Regulamentul prin care reglementeaza cerintele ce trebuie indeplinite pentru ca o entitate sa fie autorizata ca institutie de plata, precum si modificarile intervenite in situatia institutiilor de plata ce necesita obtinerea acordului prealabil din partea BNR.

Cele mai importate prevederi ale Regulamentului sunt descrise mai jos dupa cum urmeaza:

Procedura de autorizare

Printre conditiile pe care o entitate trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizata ca institutie de plata mentionam:

– sa dispuna de un nivel al capitalului initial cuprins intre 20,000 EUR si 125,000 EUR diferentiat in functie de serviciile de plata prestate;

– in obiectul de activitate sa fie incluse doar serviciile de plata care vor fi efectiv prestate;

– actionarii si persoanele responsabile pentru conducerea si administrarea activitatii au o buna reputatie dispunand de cunostinte adecvate naturii, extinderii si complexitatii activitatii vizate.

De asemenea, Regulamentul prevede ca entitatile care presteaza servicii de plata la data intrarii in vigoare a Ordonantei privind Serviciile de Plata trebuie sa obtina autorizarea BNR pana la data de 31 decembrie 2010.

Modificari in activitatea unei institutii de plata

Regulamentul stabileste ca anumite modificari intervenite in situatia institutiilor de plata sunt supuse aprobarii prealabile a BNR cum ar fi:

– modificarea obiectului de activitate;

– inlocuirea persoanelor responsabile pentru conducerea si administratea activitatii de prestare de servicii de plata;

– deschiderea de sucursale in state terte;

– externalizarea unor servicii operationale importante aferente serviciilor de plata.

Regulamentul a intrat in vigoare la data de 1 noiembrie 2009.

Pentru Juridice.ro, Reff & Asociatii

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti