Administrator de fapt si administrator de drept. Evaziune fiscala
10 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
DINU OVIDIU, în stare de arest preventiv, MIRIŢĂ CODRUŢ MIRCEA, în stare de arest preventiv, ANDREESCU ADRIAN, MEŞTER DĂNUŢ şi IAGĂRU TOADER, administratori de fapt, respectiv de drept ai firmelor S.C. Seltix Services S.R.L. Sibiu, S.C. D 33 A Service Invest S.R.L. Sibiu şi S.C. Dea Service Invest S.R.L. Sibiu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA „în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2008 – mai 2009, Dinu Ovidiu, Miriţă Codruţ Mircea, Andreescu Adrian, Meşter Dănuţ şi Iagăru Toader, în calitate de administratori de drept, respectiv de fapt ai S.C. Seltix Services S.R.L. Sibiu, S.C. D 33 A Service Invest S.R.L. Sibiu şi S.C. Dea Service Invest S.R.L. Sibiu (firme ce au ca principal obiect de activitate comercializarea produselor cerealiere şi petroliere), au creat în dauna Statului Român un prejudiciu de peste 2 milioane de euro (8.904.085 lei RON), sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate.
A.N.A.F. – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 7.504.961 RON. În vederea recuperării acestui prejudiciu nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor.
La data de 14 octombrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Miriţă Codruţ Mircea pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 15 octombrie 2009, Judecătoria Sibiu a dispus a dispus arestarea acestuia pe termen de 29 de zile.
La data de 23 iulie 2009, Judecătoria Sibiu a dispus arestarea inculpatului Dinu Ovidiu la solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sibiu.”
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.