Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE

Unificarea jurisprudentei instantelor si parchetelor din Romania – Bucuresti, 4 noiembrie 2009
10.11.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Republica Federală Germania, prin Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), a organizat in data în 4 noiembrie 2009, în Bucureşti, la Hotel Radisson, Sala Atlas 2, conferinţa de lansare oficială a proiectului de înfrăţire instituţională “Unificarea jurisprudenţei instanţelor şi parchetelor din România”.

La conferinţa de deschidere a proiectului au participat reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, ai Ministerului Public, ai Institutului Naţional al Magistraturii, ai Şcolii Naţionale de Grefieri, ai instanţelor judecătoreşti, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, experţi români şi străini implicaţi în implementarea proiectului, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

România a înregistrat progrese substanţiale, în ultimii ani, în domeniul reformei sistemului judiciar în vederea garantării independenţei justiţiei şi a întăririi capacităţii instituţionale, însă eforturile pentru unificarea jurisprudenţei instanţelor precum şi a practicii parchetelor trebuie continuate.

Proiectul se înscrie în cadrul mai larg al eforturilor întreprinse pentru consolidarea mecanismelor procedurale existente şi a celorlaltor măsuri care să ducă la îmbunătăţirea calităţii hotărârilor judecătoreşti, pentru reducerea numărului de cauze a căror soluţie a fost modificată în căile de atac, creşterea încrederii justiţiabililor în actul de justiţie şi implicit pentru a asigura consolidarea statului de drept şi  supremaţia legii.

Astfel, proiectul  se va desfăşura în grupuri alcătuite din judecători şi procurori români ce vor colabora cu magistraţi germani şi din alte ţări europene. El are  durata de implementare de 12 luni, se axează, în principal, pe 4 arii de lucru, fiecare  fiind subdivizate în componente şi activităţi cu rezultate, resurse şi limite de timp precis stabilite:

Aria de lucru numărul I. Evaluarea cadrului legislativ existent şi a practicii instanţelor din România; elaborarea de propuneri de măsuri legislative şi de altă natură care să conducă la unificarea jurisprudenţei, în acord cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană.

Aria de lucru numărul II. Evaluarea cadrului legislativ existent şi a practicii parchetelor din România; elaborarea de propuneri de măsuri legislative şi de altă natură care să conducă la unificarea jurisprudenţei, în acord cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană.

Aria de lucru numărul III. Elaborarea unei metodologii în vederea  abordării unitare a soluţionării cauzelor şi iniţierea diseminării acesteia în cadrul sistemului judiciar.

Această metodologie există şi în alte state membre ale UE, ea este concepută ca un instrument ajutător pentru judecători şi procurori, fără să aibă caracter obligatoriu.

Aria de lucru numărul IV. Consolidarea eforturilor pentru asigurarea unei jurisprudenţe consecvente în anumite domenii de drept în care lipsa unei practici unitare este resimţită mai acut prin:

–    identificarea a cel puţin 10 domenii ale dreptului în care lipsa unei jurisprudenţe unitare şi consecvente este resimţită cu mai mare stringenţă;

–    formarea profesională a magistraţilor în aceste domenii de drept.

Pentru informaţii suplimentare persoanele de contact sunt doamna judecător Raluca Gâlea, director al Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe (telefon: 021.319.81.89, fax: 021.311.69.44, e-mail: rgalea@csm1909.ro).PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.