Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Cerere de reexaminare a legii de modificare a Legii privind prevenirea si combaterea traficului de persoane
11.11.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Preşedintele Traian Băsescu, a trimis marţi, 10 noiembrie 2009, Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

Textul integral al cererii de reexaminare:

„Domnului Dan Mircea Geoană

Preşedintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 678/2001

privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane

Motivele cererii sunt următoarele:

1. Actul normativ trimis spre promulgare modifică şi completează Legea nr. 678/2001 în sensul îmbunătăţirii şi extinderii cadrului instituţional referitor la prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Însă, cu această ocazie, introduce pentru infracţiunea de trafic de minori o agravantă pentru care prevede aplicarea unei pedepse mai mici decât la infracţiunea în formă simplă.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 13 din Legea nr. 678/2001:

„(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea minorului de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra minorului, pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.

(3) Daca faptele prevăzute la alin. (1) si (2) sunt săvârşite în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (2), pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoare de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2). (…)”

Legea aflată la promulgare introduce la articolul 13, după alineatul (3) un nou alineat cu următorul cuprins:

„(31) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt săvârşite de către un membru de familie, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2).”

2. În condiţiile în care potrivit principiilor de drept penal formele agravante se pedepsesc mai aspru decât cele simple, considerăm că legiuitorul trebuie să aibă în vedere că săvârşirea infracţiunii de trafic de minori de către un membru de familie nu poate fi pedepsită mai uşor decât aceeaşi infracţiune în forma simplă. O asemenea faptă săvârşită de către un membru de familie denotă un pericol social mai mare deoarece victima, bazându-se pe afecţiunea presupusă a autorului, nu este avizată despre intenţiile acestuia şi nu ia măsuri de apărare ceea ce poate să înlesnească comiterea infracţiunii.

3. Codul penal în vigoare stabileşte pedepse mai aspre atunci când sunt săvârşite de membrii familiei, de exemplu în cazul infracţiunii de omor, infracţiunii de lovire sau alte violenţe, infracţiunii de vătămare corporală, infracţiunii de viol. De aceea, pentru identitate de raţiune, considerăm corect şi necesar să se procedeze la fel şi în cazul infracţiunii de trafic de minori.

4. Faţă de cele afirmate, am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor pentru modificarea acestei iniţiative legislative sub aspectul anterior menţionat.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

TRAIAN BĂSESCU”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.