Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Se extinde regimul european comun aplicabil exporturilor
14.11.2009 | Razvan LUNGU

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 291 din 7 noiembrie 2009 a fost publicat Regulamentul (CE) NR. 1061/2009 al consiliului din 19 octombrie 2009, privind instituirea unui regim comun aplicabil exporturilor.

Prin modificarile aduse, se extinde  domeniul de aplicare al Regulamentului (CEE) nr. 2603/69 al Consiliului din 20 decembrie 1969 privind instituirea unui regim comun aplicabil exporturilor.

Noul Regulament  ar trebui sa acopere toate produsele, atat cele industriale, cat si cele agricole si are un caracter complementar fata de reglementarile privind organizarea comuna a pietelor agricole, precum si fata de reglementarile specifice adoptate in temeiul articolului 308 din tratat aplicabile marfurilor care rezulta din transformarea produselor agricole.

In toate statele membre exporturile sunt liberalizate aproape in totalitate.  Pe  plan comunitar,  trebuie luat  in considerare, principiul conform caruia exporturile destinate unor tari terte nu sunt supuse niciunei restrictii cantitative, sub rezerva derogarilor prevazute de prezentul regulament si fara a aduce atingere masurilor pe care statele membre le pot adopta in conformitate cu tratatul.

Fara a aduce atingere altor dispozitii comunitare, regulamentul  nu impiedica adoptarea sau punerea in aplicare de catre statele membre a unor restrictii cantitative la export, justificate de motive de moralitate publica, de ordine publica, de siguranta publica, de protectie a sanatatii si a vietii persoanelor si a animalelor sau de conservare a plantelor, de protectie a bogatiilor nationale cu valoare artistica, istorica sau arheologica sau de protectie a proprietatii industriale si comerciale.

Activitati la care nu se aplica :

– art. 6 se  refera la produsele  care fac obiectul acestor reglementari si pentru care regimul comunitar al schimburilor comerciale cu tarile terte prevede posibilitatea aplicarii de restrictii cantitative la export;

– art. 5 se refera la  produsele care fac obiectul acestor reglementari si pentru care regimul comunitar al schimburilor comerciale cu tarile terte prevede prezentarea unei licente sau a altui document de export;

Se abroga, art. 12 din Regulamentul (CEE) nr. 2603/69, astfel cum a fost modificat prin actele mentionate in anexa nr. II.

Trimiterile la regulamentul abrogat se inteleg ca trimiteri la noul Regulament si se citesc in conformitate cu tabelul de corespondenta din anexa nr. III.

Noul Regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.