Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediu
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Protejarea stratului de ozon. Modificarea Regulamentului privind substantele care diminueaza stratul de ozon
16.11.2009 | Razvan LUNGU


In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 286 din 31 octombrie 2009 a fost publicat Regulamentul  (CE) nr. 1005/2009 al Consiliului din 16 octombrie 2009, prin care a fost modificat Regulamentul (CE) nr. 2037/2000 al  Parlamentului European si  Consiliului din29 iunie 2000 2000 privind substantele care diminueaza stratul de ozon.

Regulamentul (CE) nr. 2037/2000 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 iunie 2000 privind substantele care diminueaza stratul de ozon (publicate in JO L 244 din  29/09/2000)  a fost modificat de mai multe ori in mod substantial si din motive de claritate a fost reformat.

Noul regulament are menirea de a asigura masuri eficiente pentru protejarea sanatatii umane si a mediului impotriva efectelor negative ale acestor emisii si nu risca sa intarzie in lupta pentru refacerea stratului de ozon.

Regulamentul se refera la substantele care diminueaza stratul de ozon – in special despre cele care fac obiectul operatiunilor de import/export, precum si la comercializarea si utilizarea produselor si echipamentelor care contin sau care sunt dependente de astfel se substante. Toate aceste substante sunt enumerate in anexa la Regulament.

Datorita responsabilitatilor  sale in materie de mediu si comert, Comunitatea, in temeiul Deciziei 88/540/CEE a Consiliului (publicata in JO L 297, 31/10/1988), a devenit parte a Conventiei de la Viena privind protectia stratului de ozon si a Protocolului de la Montreal privind substantele care diminueaza stratul de ozon.  In privinta substantelor  care diminueaza stratul de ozon (gaze cu efect de sera), care insa nu sunt reglementate de Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice si nici de Protocolul de la Kyoto, exista  prezumptia ca acestea  vor fi eliminate progresiv in temeiul protocolului.

In acest sens, se elimina posibilitatea introducerii pe piata, a importului sau a exportului de produse sau echipamente care nu contin substante reglementate in acel stadiu, dar care vor trebui realimentate ulterior, prin includerea in domeniul de aplicare a produselor si echipamentelor a caror proiectare, utilizare si buna functionare necesita prezenta substantelor reglementate.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate