Noi reglementari contabile conforme cu directivele europene
12 noiembrie 2009 | Marinela CIOROABĂ, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 766 din 10 noiembrie 2009 a fost publicat Ordinulul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Ordinul va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010, cand se va abroga reglementarea anterioara in materie, si anume Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Ordinul aproba Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si Reglementarile contabile conforme cu Directiva a Vll-a a Comunitatilor Economice Europene, cuprinse in anexa la ordin care se va publica ulterior in Monitorul Oficial.
Noul ordin preia intr-o buna masura pevederile cuprinse in reglementarea anterioara. De exemplu, sunt mentinute aceleasi criterii de marime in functie de care persoanele juridice sunt obligate, dupa caz, sa intocmeasca fie situatii financiare cuprinzand cinci componente (bilant, cont de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de numerar, note explicative la situatiile financiare anuale), fie situatii financiare anuale simplificate (care cuprind bilant prescurtat, cont de profit si pierdere, note explicative la situatiile financiare anuale simplificate si, optional, situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar).
Dintre noutati amintim:
1. Modificarea denumirii ”situatiei fluxurilor de trezorerie” in “situatia fluxurilor de numerar”.
2. Se precizeaza expres ca in cazul entitatilor administrate in sistem dualist referirile „administratori” din reglementarile contabile se vor citi ca referiri la „membrii directoratului.
3. Subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania, organizeaza si conduc evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar persoanele juridice carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale. Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, cu respectarea prevederilor Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene.
4. Persoanele desemnate ca reprezentant/imputernicit fiscal vor tine contabilitatea proprie in functie de statutul lor de persoane fizice sau juridice, dupa caz.
5. Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile.
6. In cazul asocierilor in participatie incheiate intre o persoana juridica romana si o persoana juridica straina, contabilitatea se tine de catre persoana desemnata de asociati, fiind necesar a fi avute in vedere atat Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, cat si cerintele care rezulta din alte prevederi legale.
Pentru Juridice.ro, SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCŢIAŢII (SNSA)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro