Coordonarea sistemelor de securitate sociala ale statelor membre UE prin comunicare electronica
16 noiembrie 2009 | Razvan LUNGU

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 284 din 30 octombrie 2009, a fost publicat Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 relativ la stabilirea procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
Prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 au fost modernizate normele de coordonare a sistemelor de securitate sociala ale statelor membre, specificand-se in acelasi timp, masurile si procedurile de punere in aplicare a acestora si simplificandu-le in beneficiul tuturor partilor implicate.
Factorul cheie, in acest caz, il reprezinta, cooperarea cat mai stransa si mai eficienta intre institutiile de securitate sociala europene. Cel mai rapid si fiabil mod de a face schimb de date intre institutiile statelor membre, il reprezinta comunicarea electronica.
Toate aceste proceduri, ar trebui sa se accelereze in beneficiul tuturor celor implicati.
In acelasi timp, cei vizati trebuie sa beneficieze de toate garantiile prevazute de dispozitiile comunitare referitoare la protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea si libera circulatie a datelor cu caracter personal.
Disponibilitatea informatiilor (inclusiv a celor in format electronic) a acelor organisme nationale care sunt implicate in punerea in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 intr-o forma care sa le permita a fi reactualizate in timp real ar trebui sa inlesneasca schimburile de informatii cu celelalte institutii ale statelor membre.
Avand capacitatea de a se folosi de bazele informatice nationale, Comisia ar trebui imputernicita sa creeze si sa administreze o baza de date si sa se asigure de functionarea acesteia cel putin de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.
Drept consecinta, sistemul de securitate sociala european, se va axa cat mai rapid pe relevanta informatiilor exclusiv faptice si pe accesibilitatea imediata a acestora de catre cetateni, ceea ce, reprezinta o simplificare valoroasa, care ar trebui sa fie introdusa de catre prezentul regulament.
In aceeasi directie, statele membre, autoritatile competente ale acestora, precum si institutiile din domeniul securitatii sociale ar trebui sa aiba posibilitatea de a conveni asupra simplificarii procedurilor si a dispozitiilor administrative pe care le considera mai eficace si mai potrivite pentru specificul propriilor lor sisteme de securitate sociala, toate acestea, cu respectarea drepturilor persoanelor ocoritite prin Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
In concluzie, prin masurile si procedurile prevazute in prezentul regulament, se urmareste sa se asigure o transparenta sporita privind criteriile pe care trebuie sa le aplice institutiile statelor membre in temeiul Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
Principalele masuri si proceduri incluse in regulament:
– masuri si proceduri pentru promovarea mobilitatii angajatilor si a persoanelor aflate in somaj;
– drepturile lucratorilor de a primi prestatii numai din partea statului membru de resedinta;
– proceduri specifice, in vederea definirii legislatiei aplicabile pentru a lua in calcul intervalele de timp dedicate cresterii copiilor de catre persoana asigurata in diferitele state membre;
– proceduri prin care sa se realizeze o partajare echilibrata a costurilor intre statele membre;
– proceduri de clarificarea a conditiilor de acoperire a costurilor pe care le reprezinta prestatiile in natura in caz de boala in cadrul tratamentelor programate, mai exact al tratamentelor pentru care asiguratul se deplaseaza intr-un alt stat membru decat cel in care este asigurat sau isi are domiciliul;
– dispozitiile referitoare la sederea in afara statului membru competent;
– dispozitii mai favorabile, in special in ceea ce priveste rambursarea cheltuielilor efectuate intr-un alt stat membru;
– procedurile interinstitutionale privind asistenta reciproca pentru recuperarea creantelor de securitate sociala consolidate, astfel incat sa se asigure o recuperare mai eficienta si o buna functionare a regulilor de coordonare;
– procedurile, in cazul expunerii la riscul unei boliprofesionale in mai multe state membre;
– procedura in cazul unui accident de munca sau al unei boliprofesionale care apare intr-un alt stat membru decatstatul membru competent;
– procedurile de investigare, dar si caile de atac, impotriva unor decizii de acordare sau din contra de neacordare a prestatiilor cuvenite.