Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Incalcarea dreptului de proprietate. Neexecutarea hotararilor administratiei publice locale. CEDO, 5046/02, Demetrescu vs. Romania
16.11.2009 | Razvan LUNGU

Secţiuni: CEDO
JURIDICE - In Law We Trust

Demetrescu vs. Romania, 5046/02, 10 noiembrie 2009

Faptele

In baza Decretului nr. 92/1950, autoritatile i-au nationalizat reclamantului o proprietate imobiliara situata in Craiova.

In baza Legii nr. 10/2001, reclamantul a formulat o cerere, in anul 2001,  prin care a solicitat autoritatilor locale masuri reparatorii prin echivalent.

In septembrie 2001 Primaria Craiova  a acceptat sa acorde reclamantului o compensatie baneasca, inaintand in aces sens dosarul catre prefectura.

In octombrie 2002 reclamantul a solicitat acordarea de compensatii pentru proprietatea nationalizata printr-o actiune civila in pretentii.

In februarie 2003 Tribunalul Craiova a declarat actiunea ca fiind inadmisibila, pe motiv ca reclamantul trebuia sa urmeze procedura administrativa prevazuta de Legea nr. 10/2001.

In martie 2007 Primaria Craiova inlocuieste decizia din 2001 printr-o noua decizie, prin care propune din nou acordarea de compensatii reclamantului, fara insa a stabili o suma. Desi aceasta decizie era supusa recursului in termen de 30 de zile, niciun recurs nu a fost intentat.

In noiembrie 2008, in prezenta reclamantului şi a unui expert autorizat de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul  Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor,  a fost efectuata o expertiza, pentru evaluarea bunurilor în cauza, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 247/2005. Raportul de expertiza a stabilit valoarea imobilului, la suma de 614.300 RON sau 143.864 euro.

In martie 2009, Comisia Centrala a informat Agentul guvernamental ca dosarul reclamantului referitor la plata compensatiilor urmeaza sa fie analizat la o data ulterioara, fara insa a o preciza.

In iunie 2009 Guvernul a informat Curtea ca raportul   de evaluare a bunurilor in litigiu a fost aprobat de catre Comisia Centrala si ca decizia elaborata va fi comunicata de indata reclamantului.

In august 2009, reclamantul a informat Curtea ca nu primise nicio decizie de la Comisia Centrala. Nici pana in prezent reclamantul nu si-a primit indemnizatia.

Aprecierile Curtii

Ref. dreptul de proprietate

Curtea a reamintit ca neexecutarea unei decizii prin care este recunoscut un drept de proprietate, constituie o ingerinta in sensul primei fraze, a primului alineat al art. 1 din Protocolul nr. 1.

In cazul nostru, ingerinta consta in inactiunea autoritatilor competente, care nu au aplicat deciziile conform carora reclamantul avea dreptul la o compensatie.

De asemenea Curtea a observat ca au trecut 2 ani si jumatate de cand Primaria Craiova a recunoscut drepturile reclamantului, fara insa ca aceasta din urma sa fi primit efectiv compensatia.

In consecinta Curtea a statuat ca a fost incalcat art. 1 din Protocolul nr. 1.

Ref. executarea hotararilor

Curtea a constatat ca incalcarea dreptului reclamantului la respectarea bunurilor sale si a dreptului sau de proprietate, garantate de art. 1 al Protocolului nr. 1, este rezultatul disfunctionalitatilor in aplicarea mecanismelor prevazute de Legea nr. 10/2001, modificata prin Legea nr. 247/2005.

Ref. satisfactia echitabila

In acest caz, tinand cont de informatiile disponibile privind pretul de pe piata  imobiliara locala dar si de informatiile furnizate de Guvern in acest sens, cat si de inconvenientele si incertitudinea la care a fost supus reclamantul, in varsta de 73 de ani, Curtea, statuand in echitate, a obligat statul roman la plata sumei de 155.000 euro, cu titlu de despagubiri materiale.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti