Metroul se modernizeaza cu finantare de la Banca Europeana de Investitii
16.11.2009 | JURIDICE.ro

Comunicat MFP: „România şi Banca Europeană de Investiţii au finalizat negocierea Contractului de finanţare pentru susţinerea Proiectului de Modernizare a Metroului din Bucureşti – etapa a IV-a, magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei – Universitate. Proiectul continuă investiţiile precedente respectiv etapele I, II şi III realizate tot cu sprijinul BEI şi va contribui la extinderea şi creşterea eficienţei reţelei de transport public.
Contractul de finanţare a fost semnat la Bucureşti, în data de 12 noiembrie 2009, de către ministrul finanţelor publice, domnul Gheorghe Pogea, şi vicepreşedintele BEI, domnul Mathias Kollatz-Ahnen.
Împrumutul, în valoare de 395 milioane euro este contractat în conformitate cu prevederile legislaţiei privind datoria publică, data finală de utilizare a fondurilor fiind 31 decembrie 2014 cu o perioadă de rambursare de până la 25 de ani.
Proiectul privind modernizarea metroului din Bucureşti – etapa a IV-a, cu o valoare totală estimată la 883 milioane euro, are drept obiectiv eficientizarea activităţii de transport urban în Bucureşti, prin construirea magistralei 5 de metrou ( Drumul Taberei – Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei – Universitate) şi achiziţia a 37 de noi trenuri de metrou pentru dotarea acestei magistrale şi înlocuirea trenurilor de metrou cu durata de viaţă depăşită.
Proiectul are ca dată de finalizare sfârşitul anului 2015 iar implementarea se va realiza de către SC METROREX S.A.
BEI este instituţia financiară a Uniunii Europene, al cărei rol este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrată, coeziunea economică şi socială a statelor membre, prin finanţarea de investiţii durabile. Începând cu anul 1990, valoarea împrumuturilor BEI în România a ajuns la aproximativ 7 miliarde EUR acestea fiind destinate finanţării unor proiecte de investiţii importante pentru integrarea cu succes a României în UE.
În prezent, BEI analizează proiecte de finanţare în România, care ar contribui la intensificarea sprijinului pentru sectoarele prioritare ale economiei, respectiv mediul, energie durabilă şi IMM-uri. Acest lucru este în concordanţă cu efortul BEI de a majora volumul de împrumuturi în scopul reducerii efectelor crizei economice actuale din România.”