Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Functionari vamali trimisi in judecata pentru abuz in serviciu
16.11.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MANEA CIPRIAN – IONUŢ, asociat şi administrator la SC Rul Com SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– evaziune fiscală, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie,

– instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial;

GHERGHEL SORIN, şeful Reprezentanţei Registrului Auto Român (R.A.R.) Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

GHILEA CONSTANTIN – VALENTIN, director la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ (D.J.A.O.V.), SURDU GHEORGHE, şef compartiment echipe mobile, PREUTU MITICĂ, controlor vamal şi CĂSĂMÂNDRĂ VASILE, inspector vamal, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit unui comunicat al DNA: „in rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Manea Ciprian – Ionuţ, în calitate de persoană fizică dar şi de asociat şi administrator la S.C Rulcom SRL, a achiziţionat ilegal, de la diverşi furnizori persoane fizice, cantitatea totală de 10 tone motorină şi alte tipuri de produse petroliere, pe care a depozitat-o în interiorul imobilului său, în recipiente improprii depozitării unor astfel de substanţe periculoase. În acest mod, autorităţile fiscale (D.J.A.O.V. Neamţ) au fost în imposibilitatea de a lua la cunoştinţă despre existenţa produselor respective, acestea fiind mărfuri impozabile (purtătoare de accize şi TVA).

Ulterior, inculpatul a vândut produsele petroliere la preţuri superioare celor de achiziţie.

Pentru a evita un control al autorităţilor fiscale ce ar fi avut drept consecinţă aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi confiscarea produselor, Manea Ciprian Ionuţ i-a solicitat lui Gherghel Sorin să îl determine pe inculpatul Ghilea Constantin – Valentin, directorul executiv al D.J.A.OV. Neamţ, să stopeze orice demers legal în vederea controlării activităţii sale ilicite în domeniul traficului cu produse petroliere.

În concret, la data de 6 noiembrie 2008, inculpatul Ghilea Constantin – Valentin a ordonat subordonaţilor săi, lucrătorii vamali Surdu Gheorghe, Preutu Mitică şi Casămândră Vasile, să se retragă fără a efectua controlul la imobilul în care locuia Manea Ciprian Ionuţ, nu a luat măsuri faţă de această situaţie şi a aprobat raportul de misiune al lucrătorilor vamali în care nu se face niciun fel de menţiune cu privire la traficul cu produse petroliere. În plus, nu a întreprins niciun demers pentru urmărirea cazului.

În final, prin acţiunea Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ şi a I.P.J. Neamţ, combustibilul deţinut ilicit a fost confiscat şi s-au aplicat amenzi contravenţionale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamţ.”

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti