Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Dreptate si adevar, sau Despre Ion Smedescu
21.04.2005 | JURIDICE.ro, Andrei Eusebiu Savescu

La Universitatea Romano-Americana, intr-o buna zi de sedinta ne spune Rectorul, prof. univ. dr. Ion Smedescu, ca trebuie sa dezvoltam cercetarea stiintifica pe baza de contract, adica pe bani.

"Pe bani? Cum asa, imi zic? Cercetare stiintifica pe bani? Nu mi se pare normal sa facem cercetare stiintifica in scop patrimonial." Eficienta cercetarii stiintifice imi pare a fi o contradictie in termeni. Asta pana cand prietenul meu din SUA care lucreaza in cercetarea avansata (neurochimie), mi-a explicat la mine acasa – la mine acasa! – ca este normal sa fie asa. In America, acolo unde e noapte cand la noi e zi si invers, cercetarea stiintifica "la comanda" e la ordinea zilei, zice bunul si vechiul meu prieten.

Cei mai carcotasi dintre dumneavoastra ar putea sa-mi sugereze ca as fi putut sa-mi dau seama si singur. Fireste ca trebuie sa fie importanta cercetarea stiitifica, iar cea mai vizibila masura a importantei este fara indoiala Banul, deci cercetarea stiitifica finantata trebuie sa fie un obiectiv prioritar.

In acest context, am inteles ca Rectorul Universitatii Romano-Americane avea dreptate. Ca de obicei, dealtfel. Dar si asta era previzibil, datorita patrunderii si experientei lui Smedescu. Aceste randuri nu vor sa fie apologetice, dar trebuie sa recunoastem ca notorietatea este un indiciu de performanta. De aceea imi exprim acum omagiile mele pentru Rector, asa, fara nici o ocazie…!

In plus, si cu asta inchei, am stat eu sa ma gandesc ca Rectorul Smedescu se numara printre oamenii care deja au trait ceea ce am trait noi, in vreme ce noi inca n-am trait tot ce au trait ei. De aceea, eu de o vreme incoace inclin sa-l cred, uneori chiar in mod bigot: adica fara sa astept pana vad.

Va doresc o primavara adietoare.


Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.