Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Lex Atelier NNDKP: Modificari legislative privind TVA


16 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Consultanţă Fiscală, divizie afiliată casei de avocatură, a găzduit joi, 12 noiembrie 2009, la Timişoara o nouă ediţie a evenimentului Lex Atelier, desfăşurată sub forma unei mese rotunde la care au fost invitaţi clienţi NNDKP pe plan local. Sesiunea de dezbateri a abordat una din cele mai semnificative şi actuale teme din domeniul fiscalităţii, pachetul TVA: modificări legislative aplicabile de la 1 ianuarie 2010.

Începând cu 1 ianuarie 2010, România va transpune aşa-numitul pachet de TVA în legislaţia internă privind TVA, respectiv modificarea unor directive europene în materie de TVA, obligatorii tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene. În acest context, specialiştii NNDKP Consultanţă Fiscală – Marius Ionescu, Partener şi Adina Vizoli, Tax Manager – au dezbătut alături de invitaţi principalele noutăţi şi provocări ale pachetului TVA. Acesta constă în principal în modificări aduse conceptului de „loc al impozitării serviciilor”, obligaţii suplimentare de raportare, reguli noi în ceea ce priveşte cooperarea administrativă şi schimbul de informaţii între state membre şi o procedură nouă de rambursare a TVA achitată pentru cumpărări efectuate într-un stat membru, altul decat cel în care este stabilită compania.

Modificările survenite în legislaţia română privind TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2010 reprezintă o schimbare conceptuală în ceea ce priveşte determinarea locului impozitării serviciilor din punct de vedere al TVA, atât pe plan naţional cât şi internaţional. Totodată, în vederea combaterii fraudei în materie de TVA la nivelul Uniunii Europene, vor fi prevăzute obligaţii suplimentare de raportare în sarcina agenţilor economici prin introducerea obligativităţii completării în declaraţia recapitulativă şi a serviciilor primate şi prestate în Uniunea Europeană, pe lângă tranzacţiile intracomunitare cu bunuri. Considerăm că este foarte important ca orice agent economic să îşi facă o sinteză a tuturor tranzacţiilor cu servicii realizate pentru a determina în ce măsură sunt afectaţi de noile prevederi legislative şi pentru a determina în mod corect ce obligaţii de raportare suplimentare vor avea începând cu 1 ianuarie 2010. Este esential ca această analiză să aibă loc inainte de 1 ianuarie 2010”, consideră Adina Vizolui, Tax Manager NNDKP Consultanţă Fiscală.

Ca şi la Bucureşti, manifestarea s-a bucurat de un real succes, clienţii noştri oferindu-ne un feedback excepţional, care ne încurajează să continuăm dezbaterile şi pe alte teme, după seminariile deja organizate la Timişoara ce au abordat subiecte din dreptul concurenţei, dreptul muncii, protecţia datelor, taxe şi drept fiscal“, consideră Eva Forika, Asociat Senior si coordonatorul biroului NNDKP de la Timişoara

Printre participanţii la eveniment s-au numărat reprezentanţi ai unor firme de prestigiu internaţionale şi locale, precum: Smithfield, ACI Worldwide, Ingleby, Dura Automotive, Hammerer Aluminium Industries, Kathrein sau Fering.

Despre Lex Atelier:

Seria de seminarii Lex Atelier, manifestare lansată de NNDKP în luna iunie a anului curent, îşi propune să dezbată unele din cele mai actuale subiecte din arii precum taxe si drept fiscal, dreptul concurenţei, protecţia datelor, dreptul muncii, achiziţii publice, dreptul mediului şi pieţe de capital. Manifestările ce au avut loc la Bucureşti şi Timişoara reunesc experţi NNDKP, reprezentanţi ai unor mari companii şi ai unor instituţii reprezentative pentru aceste domenii.

Despre NNDKP Consultanţă Fiscală:

NNDKP Consultanţă Fiscală, divizie afiliată casei de avocatură, reuneşte competenţe complementare din domeniul economic şi juridic, având astfel capacitatea de a oferi soluţii complete într-un segment extrem de dinamic pentru comunitatea de afaceri.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii