Varia
JURIDICE

Precedent judiciar neconfirmat legislativ. Dreptul constitutional de informare. Taxa radio-TV


16 noiembrie 2009 | Razvan LUNGU
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 770 din 11 noiembrie 2009, a fost publicata sentinta civila nr. 767/2008 a Curtii de Apel Cluj – Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, avand ca obiect anulare acte emise de autoritatile de reglementare, H.G. nr. 977/2003.

Precedent judiciar in dreptul roman  neconfirmat legislativ. Chiar daca la noi nu este recunoscut, ca in common law, precedentul judiciar, Curtea de Apel Cluj a anticipat prin decizia sa din 11 decembrie 2008, solutia ICCJ, sectia contencios administrativ si fiscal, din decizia nr. 2102/2009, publicata in  Monitorul  Oficial al Romaniei, partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, prin care a fost anulata plata taxei radio tv de catre microintreprinderi, obligatia de plata revenind doar celor care beneficiaza de asemenea servicii.

Dreptul constitutional de informare nu poate fi transformat intr-o obligatie de a sustine serviciul public prin instituirea de taxe, ce ar trebui platit indiferent  daca activitatea de informare ajunge sau nu la contribuabil.

Contrar solutiei anterioare din 13 noiembrie 2008 a Curtii de Apel Cluj – sentinta 712/2008 prin care s-a respins cererea de anulare a acestor taxe, infirmata in recurs de ICCJ, sectia contencios administrativ si fiscal,  prin decizia nr. 2102/2009, la data de  11 decembrie 2008, Curtea de Apel Cluj prin sentinta nr. 767/2008 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 770 din 11 noiembrie 2009 a dispus anularea taxelor  radio tv.

SC WEB Consult SRL  a solicitat anularea prevederilor cuprinse in art. 3 alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.

Instanta a avut in vedere Legea nr. 500/2002  privind finantele publice, care defineste taxa  in raport de serviciile prestate de agentii economici sau institutiile publice, cat si practica constanta  a Curtii Constitutionale – decizia nr. 297/06 iulie 2004  si nr. 159/30 martie 2004 – care a statuat ca, prevederile art. 40 alin. 3 din Legea nr. 41/1994, care dispun  cu privire la obligatia persoanelor juridice romane sau straine cu sediul in Romania de a plati taxa, in conditiile in care au beneficiat de aceste servicii, nu sunt contrare  dispozitiilor constitutionale ale art. 44 alin. 2 privind ocrotirea in mod egal a proprietatii.

Instanta de contencios constitutional a dat indirect o interpretare oficial jurisdictionala, aratand ca textul nu contravine Constitutiei, cata vreme interpretarea oficiala facuta de Parlament a vizat notiunea de beneficiar al acestor servicii publice.

Faptul ca taxa se regaseste in legislatia si practica europeana in domeniu, nu este in masura  sa confere  legitimitate dispozitilor din cele doua Hotarari de Guvern.

O hotarare de guvern nu poate decat sa precizeze si sa asigure corect aplicarea legii, neavand calitatea de a crea drept.

Taxa incumba unor beneficiari ai acestor servicii, astfel ca H.G. nr. 977/2003 si H.G. nr. 978/2003 nu au aplicat in mod corect dispozitile art. 40 din Legea nr. 41/1994.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro