Restructurarile companiilor sunt bune pentru casele de avocatura
16 noiembrie 2009 |
JURIDICE.ro
Cum sunt reflectate activitatile de asistenta juridica legate de restructurarea companiilor in veniturile caselor de avocatura in perioada de criza:
Ruxandra Bologa, partener şi unul din coordonatorii departamentului de fuziuni şi Achizitii ai casei de avocatură NNDKP, a declarat luni, 16 noiembrie 2009, pentru Business Standard: “Din punctul nostru de vedere piaţa totală a serviciilor avocaţiale era supra-estimată anterior survenirii crizei: 150 – 200 mil. euro, iar în urma corecţiei suferite, estimările conservatoare ar situa-o la 110-150 mil. euro. Din această ultimă valoare, apreciem că între 30 – 40% ar reprezenta activităţi care sunt direct sau indirect legate de noţiunea de restructurare. Dacă, în principiu, divizările/fuziunile sunt neutre din punct de vedere fiscal, pot totuşi apărea surprize de natura fiscală în cadrul implementării lor, ca urmare a evaluării patrimoniului, a anulării elementelor de capital, a aplicării directivelor europene cu privire la impozitele directe etc.”
Ştefan Damian, deputy managing partner la Tuca Zbarcea & Asociaţii: “Lucrăm cam de două-trei ori mai mult faţă de anii anteriori în proiecte de tip restructure corporativă, transfer de business, gestionarea aspectelor specifice de dreptul muncii, insolvenţă ş.a.m.d.“
Matei Florea, partener la Schoenherr: “Probabil, mai mult de jumătate din activitatea societăţilor de avocatură priveşte sau rezultă din vreo formă de restructurare. E clar că potenţialul încă nu s-a materializat la restructurarea datoriilor. Au fost şi mai sunt situaţii cu volume de finanţare de câteva zeci şi peste o sută de milioane de euro. Foarte probabil acest segment se va dezvolta exponenţial în continuare, pe fondul creşterilor cazurilor de insolvenţă.”
Cristina Maxim, partener la Boştină & Asociaţii: “Criza are ca efect primar înmulţirea considerabilă a dosarelor de insolvenţă, fapt ce generează probleme în managementul acestora, nevoia de personal adiţional care să reprezinte interesele societăţii, etc. Aici intervin avocaţii. Societăţile cu expunere mare pe segmentul de retail au închis multe din punctele de lucru/agenţiile care înregistrau un profit scazut sau nu-şi acopereau costurile de operare. Aşa au procedat mare parte din bănci în prima parte a acestui an.”
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro