Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Anihilare grup infractional organizat ref. racolare trecere frauduloasa a frontierei


17 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat

Comunicat DIICOT: „Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor GJONI BESNIK şi GJONI PELLUMB, ambii cetăţeni albanezi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.

Din probele administrate în prezenta cauză penală s-a stabilit că, la începutul anului 2009, inculpaţii Gjoni Besnik („Nicola”) şi Gjoni Pellumb („Antonio”), împreună cu un cetăţean italian a cărui identitate nu a fost încă stabilită, şi inculpaţii Grad Sabin Adrian, Staicu Marius şi Staicu Daniel Benone au constituit un grup infracţional organizat, care, în scopul obţinerii unor sume de bani consistente, a acţionat concertat până în luna noiembrie a.c., pe teritoriile a trei state – Albania, România şi Italia – în vederea racolării, îndrumării şi călăuzirii unor cetăţeni albanezi interesaţi de trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, pentru a ajunge în Italia.

Pe teritoriul statului albanez s-a desfăşurat activitatea de recrutare a cetăţenilor albanezi interesaţi să ajungă în Italia, prin tranzitarea legală, pe bază de invitaţii, a teritoriului României, urmată de ieşirea frauduloasă din ţară cu destinaţia Italia, derulată sub coordonarea inculpatului Gjoni Pellumb („Antonio”), care asigura legătura cu membrii grupului din România, respectiv cu inculpaţii Grad Sabin Adrian – pe zona Braşov şi Staicu Marius – pe zona Vrancea, prin inculpatul Gjoni Besnik („Nicola”). Inculpatul Gjoni Pellumb comunica membrilor grupului din România datele persoanelor pe numele cărora se întocmeau invitaţiile şi data la care aceştia urmau să intre în ţară şi îi însoţea personal pe cetăţenii albanezi până în Italia, ţara de destinaţie, fie pentru a încasa procentul cuvenit din sumele de bani obţinute de la migranţi, fie pentru siguranţa lor.

Pe teritoriul statului român, activităţile de întocmire a invitaţiilor, de preluare, îndrumare, găzduire şi călăuzire a migranţilor, finalizate prin trecerea frauduloasă a frontierei de vest a României şi tranzitarea ilegală a Ungariei, Austriei, Germaniei, cu destinaţia Italia, erau coordonate în zona Braşov – Victoria de către inculpatul Grad Sabin Adrian şi în zona Vrancea de către Staicu Daniel Benone (în prezent arestat în Ungaria) şi Staicu Marius (deţinut în Penitenciarul Poarta Albă).

Anchetatorii au mai stabilit că inculpatul Grad Sabin Adrian a atras în grup, sub promisiunea oferirii unor sume de bani, mai multe persoane, printre care inculpaţii Sichet Adrian, Grama Mihai, Ignat Sergiu, Benchea Gheorghe şi Telea Dorin Petru, care au realizat sau sprijinit activităţile de transport a migranţilor până în Italia.

Pentru a fi mai greu de depistat, membrii grupului utilizau mai multe autovehicule şi, de regulă, mascau transportul migranţilor sub aparenţa unui transport de marfă.

Sub coordonarea inculpatului Grad Sabin Adrian, o parte din membrii grupului, dar şi alte persoane,  au semnat formal invitaţii pe numele unor cetăţeni albanezi, în scopul obţinerii de către aceştia a vizei de şedere temporară în România şi, ulterior, a  trecerii frauduloase a frontierei pentru a ajunge în Italia. De asemenea, unii dintre membrii grupului îi găzduiau pe cetăţenii albanezi până când inculpatul Grad Sabin Adrian le organiza plecarea. Acelaşi inculpat negocia preţul solicitat pentru fiecare migrant în parte prin intermediul inculpatului Gjoni Besnik („Nicola”), care, la rândul său, apela pentru transport fie la serviciile inculpatului Grad Sabin Adrian, fie la cele ale lui Staicu Marius.

În data de 04 noiembrie 2009, la indicaţiile inculpatului Staicu Marius,  inculpatul Staicu Daniel Benone i-a transportat cu autoturismul pe inculpatul Gjoni Pellumb şi învinuiţii Gjoni Alfred, Simioni Landi, Ndoka Angjelin către frontiera de vest a ţării. Conform înţelegerii dintre ei, în noaptea de 04/05.11.2009, aceştia au trecut în mod fraudulos graniţa prin punctul de trecere a frontierei „Nădlac”, ascunzându-se după camioane, şi s-au reîntâlnit,  după punctul de control, cu inculpatul Staicu Daniel Benone, fiind depistaţi apoi împreună pe teritoriul statului ungar şi reţinuţi de către organele judiciare maghiare.

Trebuie menţionată cooperare judiciară deosebită dintre anchetatorii români şi autorităţile judiciare maghiare, care au soluţionat cu celeritate toate solicitările adresate de România în acest caz.

Staicu Daniel Benone a fost arestat preventiv în Ungaria, iar cei cinci cetăţeni albanezi au fost returnaţi în România şi cazaţi de autorităţi la Centrul de Primire Străini din Timişoara.

În seara de 10.11.2009, inculpaţii Grad Sabin Adrian, Benchea Gheorghe şi Iosub Nicoleta i-au preluat pe inculpaţii Gjoni Besnik, Gjoni Pellumb, Gjoni Alfred, Simoni Landi, Ndoka Angjelin din Arad şi s-au deplasat cu ei până în imediata vecinătate a punctului de frontieră Nădlac, unde au aşteptat timp de o oră şi jumătate sosirea inculpatului Sichet Andrei Marian. Ulterior, inculpaţii şi învinuiţii au luat decizia să se întoarcă în Arad, ca să aştepte momentul  potrivit pentru trecerea frontierei, fiind surprinşi de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov în jurul orei 24:00, în parcarea unei benzinării din Arad.

În vreme ce inculpaţii Grad Sabin Adrian, Benchea Gheorghe, Sichet Andrei Marian şi Iosub Nicoleta au fost imobilizaţi şi conduşi ulterior la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov, inculpaţii Gjoni Besnik, Gjoni Pellumb şi învinuiţii Gjoni Alfred, Simoni Landi, Ndoka Angjelin au ignorat somaţia lucrătorilor de poliţie şi au reuşit să fugă, fiind depistaţi în după-amiaza zilei de 11.11.2009 pe raza judeţului Mehedinţi.

Instanţa de judecată a emis pe numele inculpaţilor GJONI BESNIK şi GJONI PELLUMB mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 15 zile, începând cu data de 13.11.2009.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică