« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

301 de site-uri europene care vindeau pe internet continut media pentru telefoane mobile au fost fie corectate, fie inchise ca urmare a anchetei UE. Dintre acestea, 21 erau romanesti
19.11.2009 | Razvan LUNGU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Conform unui comunicat de presa al Comisiei Europene, 70% dintre site-urile care vindeau ilegal pe internet continut media pentru telefoanele mobile au fost fie corectate, fie inchise ca urmare a anchetei UE.

La nivel european:

Incepand cu iunie 2008, cand au inceput controalele initiale, 301 de site-uri au fost verificate de catre autoritatile nationale abilitate in sanctionarea tuturor incalcarilor grave ale legislatiei privind protectia consumatorilor din UE.

Au fost solutionate 70% din cele 301 de cazuri. 52% (159 de site-uri) au fost corectate-remediate si 17% (54 de site-uri) au fost inchise.

Cele trei probleme principale au fost urmatoarele:

1. preturi neclare (de exemplu, informatia lipsea sau era incompleta);

–          41% dintre toate site-urile internet verificate prezentau nereguli legate de informatiile cu privire la pretul ofertei (124 de site-uri internet din 301). Pe numeroase site-uri internet informatiile cu privire la preturi erau incomplete sau nu figurau deloc – pana cand consumatorul le regasea in factura sa telefonica. In special, in cazul unui abonament, termenul de abonament nu era indicat in mod clar sau durata abonamentului era neclara.

2. absenta unor informatii comerciale complete;

–     pe 75% dintre site-urile internet verificate lipsea o parte din informatiile necesare pentru contactarea comerciantului – numele comerciantului, adresa geografica sau detaliile de contact nu erau complete (225 de site-uri internet din 301). Aceasta contravine legislatiei UE (directiva privind comertul electronic si vanzarea la distanta MEMO/09/505 ) care cere sa fie afisate informatiile privind furnizorul de servicii, inclusiv adresa sa de e-mail.

3. publicitatea inselatoare, in special, cea pentru tonuri de apel „gratuite”, atunci cand, in realitate, consumatorul este obligat sa plateasca un abonament.

–     35% din site-urile internet controlate prezentau informatiile in mod inselator (105 din 301). Informatiile referitoare la contract erau disponibile pe site dar figurau cu caractere minuscule sau erau greu de gasit. In 28% din cazurile de informatii inselatoare , clientii erau indusi in eroare de asa-zisa gratuitate a serviciilor si descopereau mai tarziu existenta unor taxe sau a unui contract care ii angaja.

In cazul Romaniei:

Principalele probleme erau legate de preturi si publicitatea inselatoare. Autoritatile romane – ANPC – au descoperit 21 de site-uri care vindeau pe Internet continut media pentru telefoane mobile (tonuri de apel, fonduri etc.) a caror activitate incalca legislatia de protectie a consumatorului din Uniunea Europeana. Dintre cele 40 de site-uri verificate initial de ANPC la initiativa CE, 38 au fost investigate pentru nerespectarea legislatiei, iar dintre acestea 21 incalcau reglementarile de protectie a consumatorului. Romania, Ungaria si Austria sunt statele membre UE cu cel mai mare numar de site-uri frauduloase.

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Media & Publicitate, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD