Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CEDO RNSJ
 1 comentariu

Decembrie ’89. Cum impusca statul roman doua condamnari la CEDO prin deficientele unei singure anchete. CEDO, 2712/02, Agache s.a. vs. Romania

27 noiembrie 2009 | Razvan LUNGU, Dragos Bogdan, Razvan Lungu

Agache si altii vs. Romania, 2712/02, 20 octombrie 2009, Reiner si altii vs. Romania, 1505/02, 27 septembrie 2007

Aurel Agache, ofiter in militia romana, a fost omorat in bataie la 22 decembrie 1989 in cursul manifestarilor revolutionare din localitatea Targu Secuiesc. A fost declansata o ancheta pentru a-i identifica pe participantii care il lovisera pe ofiter. Au fost identificati si anchetati 5 participanti: Hejja, Paisz, Reiner, Konard si doamna F.O.

Ancheta respectiva a debutat furtunos, cu o serie de acte de procedura din 1991 pana in martie 1992: audierea inculpatilor, arestarea acestora, audierea catorva martori. Elanul anchetatorilor s-a potolit insa destul de repede, intre aprilie 1992 si noiembrie 1997 neluandu-se nicio masura de ancheta. Mai mult, intr-o inspectie oficiala la Parchet s-a constatat ca dosarul ramasese in nelucrare. Dupa reaudierea a doi martori, in decembrie 1997 se dispune trimiterea in judecata a celor 5 inculpati pentru lovituri cauzatoare de moarte. Procesul s-a incheiat definitiv pe 26 martie 2001 cu condamnarea inculpatilor la diverse pedepse cu inchisoarea.

Atat rudele celui decedat cat si inculpatii condamnati au facut plangere la CEDO, fiecare invocand, intre altele [1], durata prea mare a anchetei, dar din punctul de vedere a doua drepturi diferite: rudele invocau articolul 2 (dreptul la viata) si obligatia procedurala a realizarii unei anchete prompte si efective, in timp ce inculpatii invocau depasirea duratei rezonabile a procesului penal (articolul 6 din Conventie).

Intr-o prima hotarare din septembrie 2007, in cauza Reiner si altii vs. Romania, Curtea a constatat ca durata procesului penal fusese una excesiva. Un element important a fost inactivitatea autoritatilor intre 1992 si 1997 si faptul ca, in masura in care majoritatea probelor fusesera deja stranse in 1992, nu existau alte elemente care sa justifice durata urmaririi penale.

In 20 octombrie 2009, Curtea a admis si cererea formulata de rudele celui decedat. In cauza Agache si altii vs Romania, ea a constatat incalcarea articolului 2 care protejeaza dreptul la viata din pricina faptului ca autoritatile nu au realizat cu suficienta diligenta o ancheta efectiva pentru a elucida circumstantele decesului lui Aurel Agache. Durata de peste 11 ani a anchetei nu putea fi explicata numai prin complexitatea cauzei, mai ales ca – spune Curtea facand trimitere la hotararea Reiner – intre 1992 si 1997 nu s-a luat nicio masura de ancheta. Este interesant faptul ca Guvernul justifica durata respectiva prin „contextul general socio-politic din perioada ce a urmat revolutiei din 1989”.

In ambele cauze durata anchetei si, in special, perioada 1992 – 1997 cat dosarul a ramas in nelucrare este factorul esential care conduce atat la incalcarea drepturilor partilor vatamate cat si la incalcarea drepturilor inculpatilor.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Aceasta problema a duratei foarte mari a anchetei se regaseste si in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie ’90, comunicat in februarie Guvernului, sau, asa cum aratam intr-o nota anterioara, in dosarul Revolutiei. Ramane de vazut in ce masura durata mare este justificata de complexitatea deosebita a cauzelor respective si daca exista perioade de inactivitate care sa indice lipsa de diligenta a autoritatilor ca in cazul de fata. Ramane, de asemenea, de vazut daca Guvernul va folosi aceeasi justificare a „contextului socio-politic din perioada ce a urmat revolutiei din 1989”.


[1] Inculpatii s-au plans si de imposibilitatea de a audia anumiti martori; au si castigat pe acest aspect, dar nu intereseaza acum asa incat nu il vom trata.

Dragos Bogdan, Razvan Lungu

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership