Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Erori de procedura intr-un caz privind concurenta. INTEL, Ombudsmanul European si ancheta Comisiei
20.11.2009 | Razvan LUNGU

La 10 iulie 2008, Ombudsmanul european a primit o plangere din partea Intel. Reclamantul a pretins ca Comisia a comis erori de procedura in timpul desfasurarii unei anchete antitrust cu privire la Intel in temeiul articolului 82 din Tratatul CE.

Dupa cum sustine reclamantul, Comisia nu a intocmit un proces verbal al reuniunii cu Dell din 23 august 2006, desi reuniunea privea in mod direct obiectul anchetei desfasurate de Comisie cu privire la Intel.

In decizia sa din 14 iulie 2009, Ombudsmanul a constatat ca Comisia stransese informatii cu privire la obiectul anchetei sale in cursul reuniunii din 23 august 2006. De asemenea, acesta a constatat ca Comisia nu a inregistrat in mod corespunzator reuniunea respectiva si ca dosarul de ancheta al Comisiei nu cuprindea ordinea de zi a reuniunii. Ombudsmanul a concluzionat ca Comisia a comis un act de administrare defectuoasa. Cu toate acestea, Ombudsmanul nu a putut sa constate daca Comisia a incalcat dreptul la aparare al Intel.

In plus, reclamantul a pretins ca Comisia a incurajat Dell sa incheie un acord privind schimbul de informatii cu AMD. Dupa cum sustine reclamantul, efectul acestui acord era de a permite AMD sa obtina informatii confidentiale despre Intel, care erau incluse in dosarul de ancheta al Comisiei. Reclamantul a sustinut ca, prin modul in care a procedat, Comisia a eludat normele care limitau drepturile de acces ale AMD la dosarul de ancheta.

In ceea ce priveste cea de-a doua afirmatie, Ombudsmanul a considerat ca, daca Comisia ar fi incurajat Dell sa incheie un astfel de acord privind schimbul de informatii cu AMD, aceasta nu ar fi respectat principiile bunei administrari. Totusi, el a mentionat ca Comisia nu avea nicio responsabilitate si nici nu era de competenta sa sa previna incheierea unui astfel de acord.

Ombudsmanul a constatat ca posibilitatea ca Dell sa incheie acordul privind schimbul de informatii a aparut pentru prima data in cursul unei convorbiri telefonice din 30 august 2007 intre reprezentantii la nivel inalt ai Dell si cei ai Comisiei. Totusi, deoarece Comisia nu a facut in acea perioada nicio inregistrare a continutului convorbirii telefonice, informatiile disponibile nu au fost suficiente pentru ca Ombudsmanul sa adopte o pozitie cu privire la cine anume, Dell sau Comisia, a facut prima data aluzie la acord.

Prin urmare, Ombudsmanul nu a constatat niciun caz de administrare defectuoasa in ceea ce priveste cea de-a doua afirmatie a reclamantului. Totusi, Ombudsmanul a recomandat ca in viitor sa se faca, la nivel intern, inregistrari corespunzatoare ale continutului reuniunilor sau convorbirilor telefonice cu terti care au ca obiect aspecte procedurale importante.”

>> Rezumatul deciziei privind plangerea 1935/2008/FOR (confidential) impotriva Comisiei Europene

>> Background-ul deciziei


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.