Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
5 comentarii

Iulia Motoc despre mediul academic juridic din Romania


20 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Andrei Savescu: Stimata doamna Profesor Iulia Motoc, ati fost caracterizata de Frankfurt Allemagne Zeitung ca una dintre cele mai relevante voci din Europa de Est in domeniul dreptului. Care a fost parcursul professional pana aici?

Iulia Motoc: Trebuie sa-i multumesc profesorului Corneliu Birsan care gratie inaltei sale moralitati si corectitudine a decis sa ne dea posibilitatea celor care am terminat primii Facultatea de Drept sa studiam in strainatate. Realizez cat de dificil a fost acest parcurs atunci cand  ma intorc acasa si imi dau seama  pentru anumiti colegi ca tot ce am facut nu are nicio relevanta. Probabil ca ar fi  necesar sa existe  si in tara, ca si in Occident, o ierarhizare in care sa se tina cont de editurile la care ai publicat si impactul pe care l-au avut scrierile academice in comunitatea stiintifica internationala. Am plecat de la  Facultatea de drept din Bucuresti unde studiasem foarte putin dreptul public la una dintre cele mai prestigioase Facultati din Franta “Paul Cézanne’’ din Aix en Provence.  Colegii mei francezi studiasera si in licenta si in master dreptul international public. A fost, cel putin in primul an de master, un efort foarte mare nu numai de integrare profesionala dar si existentiala,  umana, Diferentele culturale erau substantiale la inceputul anilor 90. Am reusit dupa cinci ani de studii sa termin masterul si doctoratul cu très bien avec les félicitations du jury.

Andrei Savescu: Care a fost experienta dumeavoastra profesionala dupa ce v-ati intors in Romania?

Iulia Motoc: M-am intors in Romania la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. Pentru studentii cu cu care am lucrat cred ca a fost o experienta pozitiva, multi au avut cariere stralucite, unul dintre fostii mei studenti este astazi ambasador, alte doua foste studente au terminat si ele doctoratul in Franta. Altfel teza mea de doctorat a avut un ecou mai mare in strainatate decat in Romania.

Andrei Savescu: Cum vi se pare mediul academic juridic de astazi?

Iulia Motoc: Ca in alte medii academice romanesti se publica  foarte putin in strainatate desi integrarea europeana a invatamantului romanesc o impune. In schimb  continuam sa credem in “eroi” si in “tatuci”. In locul unui mediu pluralist, de comunicare academica, avem in continuare un mediu bazat pe false ierarhii si ceea ce conteza este mai mult modul in care reusesti sa-ti  construiesti o imagine de “patriah’’ al unui domeniu. In Occident si chiar la universitatii ca Harvard poti sa ajungi profesor universitar cu un singur  articol care a marcat domeniu. La noi primeaza cantitatea si nu calitatea. Este incredibil cand citesti despre colegi sub 40 de ani care au publicat peste zece monografii.

Andrei Savescu: Sunteti din nou singurul jurist care preda in Romania care ati publicat  la edituri prestigioase ca Harvard, Oxford, Hart, Bruylant… Cum se publica acolo si care este deosebirea?…

Iulia Motoc: Deosebirea este majora. Sunt edituri care pentru a accepta un articol trebuie ca acesta sa propuna o noua tema de cercetare si un grad de mare de creativitate. Apoi urmeaza mai multe opinii formulate de specialisti externi – peer review cu care poti dialoga pentru luni intregi pe diferite teme din articol. Nu mi s-a intamplat niciodata atunci cand am publicat in Romania sa am un astfel de dialog. Aceasta si explica, ceea ce spuneam inainte, un fenomen similar cu cel al unor universitati private. Daca un profesor occidental publica in medie trei-patru monografii pana la sfarsitul vietii, la noi sunt colegi foarte tineri care au publicat deja un numar de carti care ar determina orice occidental sa reflecteze care este calitatea acestora.

Andrei Savescu: Ati predat la universitati prestigioase, din nou ma repet, sunteti singurul profesor  roman care ati ajuns acolo New York University, Institutul European de la Florenta, Yale, University of Tokyo sunteti director la singurul master European de drepturile omului. Cum poti preda unor studenti atat de diferiti?

Iulia Motoc: Este intrebarea pe care mi-am pus-o si eu la inceput. A preda ex catedra, adica un curs magistral acestor studenti este relativ dificil. Odata ce le pui intrebari, ceea ce se numeste metoda maieutica de predare, realizeazi nivelul si interesul acestor studenti si devine relativ usor a purta un dialog real care sa implice studentul intelectual.

Andrei Savescu: Ati spus la un moment dat ca sunteti adepta lui Nichlas Luhmann, a scolii dreptului in context? Ce inseamna exact acest lucru?

Iulia Motoc: Luhmann  este unul dintre mai complicati sociologi si filosofi ai dreptului, greu de descris intr-un interviu, cred ca in metoda stiintifica in dreptul care tine cont de sociologie, istorie, stiinte exacte, pentru a se intoarce la norma juridica in puritatea ei. Cred in umanismul juridic al lui Luhmann.

Andrei Savescu: Vi se pare ca Luhmann ar putea avea o influenta asupra scolii de drept din Romania?

Iulia Motoc: Am avut unii  profesori foarte cultivati in timpul Facultatii de drept din Bucuresti care poate, indirect, in acele conditii dificile au reusit  sa transmita acest umanism. Imi amintesc de orele cu Profesorul Nicolae Popa si de cenaclul condus de Profesorul  Valeriu Stoica. Dar ceea ce ma bucura cel mai mult astazi este existenta unui simt al justitiei la o parte din judecatorii nostrii care sunt pentru mine incredibili de deschisi spre o autentica cultura juridica occidentala. De cate ori citesc despre acesti judecatori ma gandesc ca Romania are sansa unei integrari academice europene.

DS, AS: Va multumim pentru amabilitatea de a va adresa utilizatorilor Juridice.ro.
Iulian Dragomir: Si eu va multumesc.

Andrei Savescu: Va multumesc pentru amabilitatea de a va adresa utilizatorilor Juridice.ro.

Iulia Motoc: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro