Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul Europei isi intensifica eforturile in domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva copilului


23.11.2009 | Razvan LUNGU
Secţiuni: Content, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat de presa al Consilului Europei: „Pe 18 noiembrie 2009 la Strasbourg, Consiliul Europei a stabilit – ca toate cele 47 de state membre sa adopte si sa implementeze strategii si sisteme nationale destinate protectiei drepturilor copiilor si eliminarii violentei impotriva acestora.

Ministrii de Externe ai Sloveniei si Elvetiei, Samuel Zbogar si Micheline Calmy-Rey – prezenti la Strasbourg pentru a marca transferul mandatului Presedentiei Comitetului de Ministrii, de la Slovenia la Elvetia, au fost primii care au salutat adoptarea de catre Comitetul de Ministrii a noii initiative.

In acest sens Consiliul Europei recomanda interzicerea tuturor formelor de violenta indreptate impotriva copiilor, infiintarea de institutii independente care sa asigure protectia copiilor, precum si organizarea unor campanii de informare asupra drepturilor copiilor.

Toate aceste actiuni vor aborda aspecte precum: consecintele nefaste ale violentei asupra copiilor, principiile de parentalitate pozitiva cat si nevoia de a asista copiii in descoperirea internetului – pentru a limita astfel riscurile asociate noilor tehnologii (violenta care este intalnita in unele jocuri on-line, site-uri pornografice, hartuirea, santajul, etc.).

De retinut faptul ca aceste campanii se vor adresa nu numai publicului larg, dar mai ales parintilor, profesorilor si chiar furnizorilor de internet.

De asemenea, se spera sa se obtina condamnarea si eliminarea conceptiilor socio-culturale care accepta sau chiar incurajeaza violenta (stereotipurile de gen, discriminarea, practicile traditionale violente, etc.)

In plus, Consiliul Europei doreste atat sa sporeasca nivelul de constientizare al statelor si al indivizilor fata de obligatia de a preveni si condamna violenta cat si, implementarea obligatiei de a asista copiii victime ale violentei. In aceasta directie trebuie sa se formeze un personal specializat care sa aiba competentele necesare pentru a preveni violenta, in special in cazul copiilor vulnerabili (cu hanicap, minori, etc.)

Campania de sensibilizare impotriva pedepselor corporale, intitulata “Ridicati mana impotriva violentei”, lansata in 2008, este prima aplicare a acestui program. Se remarca astfel, contributia Consiliului Europei la celebrarea celei de a 20-a aniversare a Conventiei Natiunilor Unite relative la drepturile copilului, in care art. 19 prevede ca statele au obligatia  de proteja copiii impotriva tuturor formelor de violenta, oricand si oriunde.”

Declaratia celor doi Ministri, Zbogar si Calmy-Rey.

Textul complet al Recomandarii CM/Rec(2009)10, a Comitetului de Ministri catre statele membre, privind implementarea unor strategii nationale integrate de protectie a copiilor impotriva violentei.

Site-ul campaniei „Construind o Europa pentru copii si cu copii”

„Ridicati mana impotriva violentei”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti