« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE
 1 comentariu

Premiile RRDP. Cum a fost
23.11.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Dupa cum informam, vineri, 20 noiembrie 2009, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (Sala „Constantin Stoicescu”) a fost gazda celei de a doua editii a premiilor RRDP.

Au participat profesori universitari, judecatori, procurori, avocati, executori judecatoresti, practicieni in insolventa.

Moderator a fost Bogdan Dumitrache, director editorial Universul Juridic.

Prezidiu (de la stanga la dreapta): Flavius Baias, Brandusa Stefanescu, Bogdan Dumitrache, Marian Nicolae, Viorel Mihai Ciobanu, Liviu Pop.

Consiliul Stiintific care a decis acordarea premiilor a fost format din Viorel Mihai Ciobanu, Ion Deleanu, Paul Vasilescu, Dan Claudiu Danisor, Flavius Baias.

Bogdan DUMITRACHE

– RRDP demonstreaza de la un an la altul ceea ce inseamna activitatea stiintifica

– revista “este o institutie in sine”

– isi doreste “sa ne intalnim si peste 5 ani in aceeasi formula”.

Flavius BAIAS, prof. univ. dr., decanul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti

– este exemplar “faptul ca Facultatea de Drept exercita aceeasi atractie asupra mediului juridic astfel incat sa fie gazda unei asemenea manifestari de exceptie”

– regreta ca nu sunt de fata domnii Ion Bacanu, insa este fiul sau, si nici Ion Deleanu “stiinta de la Cluj”

– “intamplator sau nu, aceasta intalnire are loc cu cateva zile inainte de celebrarea a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept Bucuresti (primul decan fiind Constantin Botianu), nu e intamplator faptul ca doua manifestari de asemenea anvergura sunt aproape una de cealalata”

– “daca va continua aceasta traditie a decernarii premiilor, acestea se vor desfasura in cadrul Facultatii de Drept”.

Marian NICOLAE, director RRDP

– ureaza bun venit participantilor, “ca si anul trecut, manifestarea e organizata cu ajutorul unor organisme profesionale de mare prestigiu (UNBR, UNEJ, UNPIR) impreuna cu Facultatea de Drept”

– manifestarea nu ar fi fost posibila “fara sprijinul unor sponsori foarte generosi carora, sa ma scuze, nu le pot da numele”

– anunta premiile care se vor acorda si scurte precizari cu privire la procedura de acordare a acestora

– spre deosebire de anul trecut, “o sa acordam 4 premii, unul in plus, asta nu inseamna ca la anul o sa acordam 5 si asa mai departe. Este vorba de premiul Octavian Capatina.”

Flavius BAIAS

– anunta castigatorul premiului „Octavian Capatina” – Radu Rizoiu pentru articolul Aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului in materia garantiilor reale mobiliare, publicat in RRDP nr. 5/2008.

Brandusa STEFANESCU, prof. univ. dr., judecator Inalta Curte de Casatie si Justitie

– inmaneaza premiul lui Radu Rizoiu

– se bucura ca are ocazia sa inmaneze premiul, nu poate fi uitat Octavian Capatina, a ramas cunoscut printr-o mare modestie, prin delicatete.

Radu RIZOIU

– a fost extem de surprins pentru primirea acestui premiu si “in momentul in care am aflat mi-a trecut prin cap o celebra butada din anii mei de scoala care am aflat ulterior ca provenea din Hegel, respectiv acumularile cantitative duc la salturile calitative”

– studiile se caracterizeaza prin faptul ca au fost scrise pe teme impuse, ele au reprezentat referate prezentate in cadrul scolii doctorale

– a beneficiat de intelegerea a 3 profesori extraordinari in cadrul acestei scoli doctorale, a combinat materia dreptului european al drepturilor omului cu garantiile reale mobiliare care sunt “un fel de cenusareasa a dreptului privat roman”, insa se apropie “seara balului pentru aceasta cenusareasa”

– in aceasta perioada, instantele se vor confrunta cu probleme care implica garantiile reale mobiliare, daca pana acum instantele au considerat ca unul din principii este protectia debitorului, “cred ca aceasta idee trebuie reconsiderata”

– evoca decizia Curtii Constitutionala nr. 459/2009  si decizia nr. 5/2009 a Sectiilor Unite a ICCJ, “ambele decizii pornesc de la ideea ca debitorul trebuie protejat, insa daca ne uitam mai atent, constatam ca debitorul nu era un slab consumator si totusi a trebuit protejat, creditorii isi gasesc refugiul in a cere garantii reale, si aici a patruns ideea protejarii debitorului”

– a incercat in articol sa explice ca in Convenita Europeana a Drepturilor Omului sunt aparate toate drepturile

– “desi nu am reusit sa il cunosc foarte bine pe profesorul Capatina, primul studiu care l-am publicat impreuna cu doamna Cristiana Stoica a facut obiectul revizuirii de catre domnul profesor Capatina”

– „daca pentru profesorii mei, intotdeauna modelul de redactor de revista a fost Serban Beligradeanu, pentru generatia mea redactorul de revista este Marian Nicolae” care a fost intotdeauna primul cititor al articolelor scrise de Radu Rizoiu

– tine sa multumeasca membrilor Colegiului Stiintific al Revistei

– isi cere scuze pentru discursul prea lung.

Flavius BAIAS

– enumera candidatii premiului Henri Capitant, acordat in colaborare cu Asociatia Henri Capitant-Romania si Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania.

Ioan LES

– isi exprima bucuria de a fi prezent la “aceasta manifestare prestigioasa”

– saluta cu prietenie prezidiul

– anunta castigatorul – Ion Deleanu, pentru lucrarea Drepturile fundamentale ale partilor in procesul civil. Norme nationale, norme conventionale si norme comunitare (Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2008)

– doreste sa exprime cateva ganduri “in legatura cu aceasta lucrare”, regreta ca nu e prezent si autorul

– Ion Deleanu “e una din marile personalitati, mi-a fost asistent universitar, in urma cu 40 de ani. E un om deosebit de profund, un mare procedurist, preocuparile sale au o arie mult mai vasta.”

– lucrarea este o monografie incitanta, dar” dintr-un anumit punct de vedere, e o lucrare surprinzatoare pornind de la titlul sau. Lucrarea e surprinzatoare pentru ca autorul a reusit sa discearna care sunt drepturile fundamentale ale partilor in procesul civuil, unele au profunde conotatii constitutionale, dar, pe de alta parte, autorul constata ca au acest caracter datorita incidentei dreptului comunitar”. Autorul constata ca “asistam azi la o expansiune a dreptului comunitar in materie procedurala.”

– obligatiile magistratului sunt cu totul deosebite datorita acestui impact

– “autorul retine cateva din aceste drepturi fundamentale si o analiza a acestor drepturi e extrem de importanta pentru instantele nationale, pentru lumea juridica”

– “autorul se refera la dreptul de a sesiza instanta, vorbeste de dreptul cetateanului la un tribunal impartial si independent, la un proces echitabil, la solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil, la publicitatea dezbaterilor si a hotararilor judecatoresti”

– “stilul va este foarte bine cunoscut, profesorul Deleanu ar putea fi caracterizat si ca un filosof”

– profesorul Deleanu “va ramane in istoria procedurii civile.”

Carmen POPA, membru in Consiliul National de Conducere al UNPIR

– inmaneaza premului lui Ionut Florin Popa care va ridica premiul in numele profesorului Ion Deleanu

– cuvintele nu pot fi decat de lauda pentru “initiativa privata care si-a propus sa promoveze lucrari de asemenea valoare”

– nu vrea sa rateze ocazia de a multumi profesorilor prezenti

– “un astfel de tratat trebuie sa stea permanent pe masa de lucru a oricarui jurist.”

Ionut Florin POPA, asistent, Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca

– are o pozitie ingrata intrucat trebuie sa vorbeasca in numele profesorului Ion Deleanu, nu stie daca e noroc „dar sigur este o onoare”

– multumeste in numele profesorului Ion Deleanu pentru premiul acordat.

Viorel Mihai CIOBANU, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti

– anunta nominalizarile pentru Premiul Traian Ionascu.

Liviu POP, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca

– anunta castigatorul premiului: Ovidiu Ungureanu, Cornelia Munteanu pentru Tratat de drept civil. Bunurile. Drepturile reale principale (Editura Hamangiu, Bucuresti, 2008)

– isi exprima bucuria pentru misiunea de a anunta acest premiu

– “e o placere pentru mine sa spun cateva cuvinte despre autorii acestei lucrari: il cunosc foarte bine pe Ovidiu Ungureanu, produs suta la suta al Facultatii de la Cluj. A sustinut o foarte reusita teza de doctorat in domeniul dreptului procesual civil (sub coordonarea reputatului profesor Gratian Porumb). O cunosc si pe doamna Munteanu mai mult din ceea ce a scris, ne-am intalnit foarte rar fata in fata.”

– “lucrarea e fructul acestei colaborari intr-o dulce devalmasie”

– autorii abordeaza “paradigma teoriei generale a dreptului de proprietate”

– niciodata nu se va scrie indeajuns despre dreptul de proprietate

– este dificil sa se scrie un tratat “dupa ce eminentul profesor Stoica a publicat relativ recent o lucrare de mare valoare pe aceasta tema”

– enumera principalele calitati ale lucrarii:

1. abordeaza teoria dreptului de proprietate din diferite perspective (filosofice, sociologice, autorii fac o scurta dar densa incursiune in analiza economica a dreptului de proprietate)

2. prezinta sinteza practicii jurisprudentiale si numerose elemente de drept comparat

3. s-a avut in vedere tot ce s-a scris in doctrina noastra despre drepturile reale

4. lucrarea e redactata “in stil personal, limbajul e simplu, totul e clar, accesibil, adesea original si pracitc”

– felicita autorii.

Marius CRAFCENCO, executor judecatoresc, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania

– are deosebita onoare de a inmana premiul celor doua personalitati

– “lucrarea a fost prezentata de profesorul Liviu Pop, ea se adreseaza atat celor care se pregatesc pentru intrarea in lumea juridica cat si practicienilor.”

Ovidiu UNGUREANU, prof. univ. dr., Facultatea de Drept Simion Barnutiu, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu

– “as vrea sa fiu concis, este unul din premiile prestigioase in domeniul stiintei juridice romanesti”

– multumeste juriului pentru premiul acordat si profesorului Liviu Pop “pentru cuvintele deosebit de frumoase si de apreciere”

– “scrierea noastra juridica nu a avut scop de a formula adevaruri imuabile, dimpotriva, am incercat sa cream un mozaic, un peisaj, al institutiilor principale din drepturile reale, nu e inovatie, nicio inventie in acest tratat, am pastrat linia traditionala si cartea are o amprenta a antecesorilor combinata cu multe teorii moderne din literatura romana si straina (in special franceza). Nu ne-am ferit deloc de a cita si de a apela la autorii romani, dimpotriva.”

– in ceea ce priveste limbajul “am incercat sa ramanem pe o linie traditionala”

– “vreau sa multumesc, nu in ultimul rand, doamnei Munteanu”

– multumeste juriului, organizatorilor, editurii Univestul Juridic.

Cornelia MUNTEANU, lector univ. dr., Facultatea de Drept Simion Barnutiu, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu

– doreste sa spuna doar cateva cuvinte, “felicitam RRDP pentru ca, in ciuda acestei crize, se incapataneaza sa organizeze astfel de evenimente”

– profesorul Liviu Pop a descris lucrarea “aproape in amanuntime”

– cartea “isi creeaza propriul destin”

– a inteles, colaborand cu profesorul Ovidiu Ungureanu, ce inseamna “rigurozitate stiintifica, onestitate in documentare, spiritul juridic. Acestea sunt necesare unui bun jurist, dar nu suficiente. Trebuie sa li se adauge echilibru in fapte. Dati-mi voie sa-i multumesc cu recunostinta si nu pot sa il asigur ca voi putea intotdeauna sa lucrez la acelasi nivel.”

– spera “sa ne mai intalnim in astfel de ocazii.”

Marian NICOLAE

– anunta castigatorul Premiului Matei Cantacuzino: Ion Bacanu (anul trecut a fost acordat lui Serban Beligradeanu)

– „Ion Bacanu e o personalitate a lumii juridice, de o modestie extraordinara, care nu a putut fi prezent din motive obiective. Prezent este fiul sau.”

Brandusa STEFANESCU, prof. univ. dr., judecator Inalta Curte de Casatie si Justitie

– “sunt deosebit de onorata ca v-ati oprit la mine pentru a spune cateva cuvinte despre personalitatea domnului Ion Bacanu pentru ca domnul Ion Bacanu reprezinta un om de o valoare incomensurabila, de o modestie impresionanta, care, in cei 90 de ani de viata, s-a intamplat sa ne intersectam”

– pe cand era tanara cercetatoare la Institutul  de Cercetari Juridice si mergea, alaturi de alti colegi, la evenimente internationale, “domnul Ion Bacanu avea misiunea, ca director al Directiei Legislatie din Ministerul Justitiei, sa se aplece asupra materialelor prezentate la comisiile internationale. Toti din acele comisii mergeam cu mai multa siguranta stiind ca materialele aveau si girul domnului Bacanu.”

– “domnul Bacanu are o experienta profesionala deosebita. A inceput activitatea la bara, consilier juridic, nu a fost ajutat de niciun telefon sa ajunga director in Ministerul Justitiei”

– totdeauna extrem de pretios, “cuvantul domnului Bacanu totdeauna a avut o greutate deosebita”

– “acte normative la care domnul Bacanu a lucrat sunt si azi in vigoare pentru ca au fost corecte si viabile”

– in 1990, pensionat fiind, Ion Bacanu a “confirmat aceasta activitate de elaborare a actelor normative, a lucrat la elaborarea modificarilor Legii societatilor comerciale, armonizarea cu directivele comunitare. Nu s-a limitat in a copia si a traduce, a gandit asupra acestor institutii si le-a dat o coerenta.”

– “lumea de azi datoreaza domnului Bacanu Legea registrului comertului. A elaborat metodologia legii si a adaugat prin ceea ce a scris” (ref. articolul Firma si emblema)

– in1953, Ion Bacanu a elaborat primul act normativ care a pus bazele arbitrajului comercial, reasezand “arbitrajul intr-un fagas de normalitate. Domnul Bacanu s-a ocupat de arbitrajul din Romania, a sprijinit efectiv consitutirea Curtii de Arbitraj Comercial International Bucuresti, a realizat in contributie substatiala elaborarea regulilor de procedura.”

– Ion Bacanu are o contributie deosebita, alaturi de mari juristi (Octavian Capatina “pe care nu-l voi putea uita niciodara, Savelly Zilberstein, toti de o modestie impresionanta, nu s-au impus cu forta”) la elaborarea Legii care reglementeaza raporturile de drept international. Si astazi, dupa aparitia Regulamentului Roma I, legea e perfect viabila.”

– “acesta e domnul Ion Bacanu, o reala personalitate a stiintei dreptului pentru ca a lasat pana acum niste lucrari extrem de valoroase.”

– domnul Bacanu s-a ocupat de “aspecte ale dreptului de proprietate intelectuala, a pus bazele arbitrajului ORDA”

– a contribuit la infiintarea Bursei de Valori de la Bucuresti pentru  ca “nimeni nu avea seriozitatea, experienta sa”

– “m-am bucurat de prietenia sa, am invatat sa fiu arbitru si daca azi sunt judecator, am acumulat foarte mult de la dansul”

– “nu sunt naiva cand spun ca ma bucur de prietenia domnului Bacanu, la un moment dat, am avut bucuria sa fiu consultata de domnul Bacanu”

– “ma bucur ca m-ati ascultat, in prezenta fiului domnului Bacanu”

– “va felicit ca v-ati oprit asupra domnului Bacanu si ca v-ati gandit sa acordati premiul Octvavian Capatina, nu stiu daca se va mai naste unul.”

Viorel Mihail CIOABNU

– “am colaborat in ultimii 20 de ani cu Ion Bacanu”

– a implinit 90 de ani la inceputul acestui an, 70 de ani de activitate juridica (“sef de promotie la Sf. Sava, a absolvit cu elogii Facultatea de Drept in 1943, a pus bazele arbitrajului in 1953, e presedinte de onoare al Curtii de Arbitraj Comercial International Bucuresti, secretar de redactie al revistei Dreptul, avocat, seful Sectorului Juridic al Secretariatului General al Consiliului de Ministri, in toti acesti ani arbitru”)

– Ion Bacanu este “un model pentru oricine”, a scris peste 50 de studii si carti, “cu deplin temei unele din lucrari au fost premiate de Academia Romana si de Uniunea Juristilor din Romania”

– alaturi de sotia sa, Georgeta Bacanu, au colaborat si pe plan stiintific

– “l-am cunoscut prin maestrul meu (Savelly Zilberstein), m-a impresionat pasiunea pentru cercetare”

– “pentru mine inseamna si altceva, secretele si frumusetea arbitrajului le-am invatat de la Ion Bacanu”

– “reputat profesor la INM, rafinat cercetator stiintific, ii dorim sanatate, putere de munca in folosul dreptului romanesc.”

Bogdan DUMITRACHE

– Ion Bacanu nu e membru corespondent al Academiei Romane si nici doctor in drept.

Mircea STANCULESCU, avocat Baroul Bucuresti

– inmaneaza premiul fiului lui Ion Bacanu

– “intamplarea uneori iti da o sansa, fara sa fi lucrat. Il cunosc de 46 de ani pe Ion Bacanu ca si pe doamna profesor Brandusa Stefanescu.”

– “marchez momentul si sper ca se va tine minte ca e prima data cand un penalist acorda un premiu in civil. De 2 ori ma gandesc la domnul Bacanu pentru ca nu cred ca e un om care sa fi ilustrat mai bine speranta lui Matei Cantacuzino care spera ca opera lui sa serveasca viitorului si viitorilor colegi.”

– “cred ca domnul Bacanu poate reprezenta o ilustrare a principiilor lui Matei Cantacuzino.”

fiul lui Ion Bacanu

– “prea mare emotia si prea putine vorbele de a explica onoarea de a ma afla astazi aici”

– “as putea sa va spun cateva cuvinte despre tatal, sotul, bunicul Ion Bacanu, un om exemplar, modest si moral care e alaturi de mama un exemplu care, uneori e dificil de urmat. Faptul ca copii mei beneficiaza de un bunic e un noroc si sper sa-i urmeze in modestie si onoare. Ii voi transmite tatalui meu aceste lucruri.”

Marian NICOLAE

– precizeaza ca in Franta  dreptul penal face parte din dreptul privat

– completeaza, la opera legislativa a lui Ion Bacanu, ca “prima forma a contractului de societate e scrisa de mana domnului Bacanu”

– citeste scrisoarea (regreta ca nu poate fi prezent, starea sanatatii il impiedica sa iasa din casa, multumeste personal lui Marian Nicolae si editurii UJ, calde multumiri Brandusei Stefanescu si lui Viorel Mihail Ciobanu, ureaza participantilor deplin succes in activitate).

Catalin PREDOIU, ministrul JLC

– e o onoare sa felicite, in numele MJ, pe candidati si premiati

– felicita redactia, sponsorii

– “cred ca faceti un lucru foarte important si anume o selectie a valorilor si promovarea lor”

– “ceea ce se intampla azi m-a facut sa gandesc ca traim un paradox: literatura juridica infloreste insa avem dificultati sa aducem dreptatea aproape de cetatean, asta cred ca ar trebui sa ne preocupe, apese pe toti”

– trebuie cautat spiritul dreptatii

– “ma adresez in calitate de fost student, prieten”

– in ceea ce priveste MJ, “o sa continuam eforturile noastre la Justitiei (fie ca e vorba de bugete) iar dumneavoastra va solicit sa nu incetati sa scrieti.”

Marian NICOLAE

– multumeste tuturor celor prezenti

– felicita pe castigatori si deopotriva pe cei care au „pierdut”

– “au concurat lucrari deosebit de valoroase, autori de prestigiu”

– multumeste tuturor colaboratorilor care au facut sa apara primele 4 numere, “o sa apara si primele 2 numere pe 2009. Greul l-au dus tot profesorii (Ion Deleanu, Viorel Mihail Ciobanu, Ioan Les, Ovidiu Ungureanu)

– “putini au penetrat paginile RRDP pentru ca materialele sunt conformiste, si mai putin la o analiza aprofundata”

– multumeste sponsorilor.

Nicolae CARSTEA, patronul Editurii Universul Juridic

– multumeste pentru prezenta numeroasa

– multumeste pentru sustinere Facultatii de Drept si, in special, decanului Flavius Baias

– ii felicita pe cei nominalizati si pe castigatori precum si asociatiile profesionale care au fost alaturi de acest eveniment, in special domnului Florea Gheorghe, presedintele UNBR, Marius Crafcenco, presedintele UNEJ, Arin Stanescu, presedintele UNPIR, caselor de avocatura si birourilor de executori judecatoesti

– multumeste, de asemenea, lui Ion Nestor, Crengutei Leaua, Adrianei Puscas, Adrian Bulboaca, Adrian Stoica, Traian Briciu

– il felicita pe Marian Nicolae

– multumeste domnului Lucian Mihai care a sprijinit editura “in momenul in care editura Universul Juridic nu putea sa puna pe masa nicio carte la infiintare in anul 2001.”

Pentru Juridice.ro, Alina Matei

 
Secţiuni: Content, Drept civil, Executori judecătorești | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD