Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Directoare de banca si consiliera de credit cercetate pentru un prejudiciu de 2,6 milioane EUR
23.11.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări penale faţă de inculpatul GHELBEAZĂ IONUŢ MARIUS în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat DNA: „din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada anilor 2008 – 2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, au aprobat acordarea de credite bancare unui număr de aproximativ 200 de persoane, cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului, prejudiciul fiind de peste 2,6 milioane de euro.

Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false.

Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro.

În acest context, inculpatul Ghelbează Ionuţ Marius, împreună cu fratele său, Ghelbează Liviu Daniel şi cu alte peroane se deplasau în diferite localităţi unde identificau persoane dispuse a solicita credite. În baza unor documente false, angajaţi ai B.C.R. – Agenţia Curtici aprobau cererile de credit.

Banii astfel obţinuţi erau predaţi lui Ghelbează Ionuţ Marius, iar ulterior acesta îi remitea lui Nicola Daniel sau lui Jurcă Florin Alin, care îl „recompensau” de fiecare dată cu suma de aproximativ 1.500 euro.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 19 noiembrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 20 noiembrie 2009, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.”

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti