« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Curtea Europeana pentru „cyber-affaires” si protectia datelor cu caracter personal se numara printre prioritatile Uniunii Europene
26.11.2009 | Razvan LUNGU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Comunicat Parlamentul European: „Parlamentul European şi-a prezentat poziţia privind aşa-numitului program Stockholm care fixează priorităţile UE în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne pentru următorii cinci ani. Liderii guvernelor statelor membre vor trebui să decidă asupra acestui program cu ocazia summit-ului din 10-11 decembrie.

Lupta împotriva discriminării şi a abuzurilor împotriva copiilor

Deputaţii susţin că este nevoie de un ansamblu de căi de atac legale pentru victimele abuzurilor şi în special în domeniul traficului de persoane şi al violenţei pe criterii de sex. Minorităţile etnice sunt de asemenea foarte vulnerabile, confruntându-se şi cu riscul de a deveni victime ale discriminării şi ale infracţiunilor rasiste. Deputaţii solicită astfel o directivă şi o strategie europeană care să cuprindă măsuri de eliminare a violenţei împotriva femeilor şi să combată orice abuz săvârşit împotriva copiilor; ei consideră necesară şi elaborarea unor acte legislative în domeniul infracţiunilor inspirate de ură.

Într-un amendament negociat între grupurile politice PPE şi S&D, Parlamentul solicită statelor membre să asigure libera circulaţie a tuturor cetăţenilor UE, atât cuplurilor căsătorite, cât şi celor din parteneriate înregistrate legal şi să evite orice fel de discriminare, inclusiv pe baza orientării sexuale. ”

Terorism şi crima organizată

Imperativul protejării cetăţenilor împotriva terorismului şi a crimei organizate ar trebui să fie sprijinit prin instrumente care să le permită inclusiv dreptul de a contesta orice reguli de securitate disproporţionate sau neclare sau aplicarea incorectă a acestora, au susţinut deputaţii europeni. Apărarea şi promovarea drepturilor victimelor terorismului şi oferirea de compensaţii economice acestora ar trebui să fie o prioritate.

Imigraţie şi azil: către o mai eficientă repartizare a sarcinilor

Parlamentul solicită o evaluare a capacităţilor statelor membre de a primi solicitanţi de azil, crearea unui „sistem de solidaritate obligatorie şi irevocabilă” între acestea, precum şi stabilirea unei mai bune cooperări cu statele terţe, în special cu cele care se află în vecinătatea UE.

Deputaţii subliniază importanţa accesului migranţilor în justiţie, la locuinţe, educaţie şi servicii de sănătate şi condamnă respingerea şi expulzările colective către ţări în care drepturile omului nu sunt respectate. Ei solicită Comisiei propuneri practice de acţiuni eficace împotriva abuzurilor care afectează procedurile de azil.

Consolidarea drepturilor deţinuţilor în UE

Parlamentul consideră că trebuie stabilite standarde minime privind condiţiile de detenţie şi un ansamblu comun de drepturi ale deţinuţilor din UE, inclusiv reguli privind compensaţii pentru persoane reţinute sau condamnate pe nedrept. De asemenea, fonduri europene ar trebui alocate pentru construcţia unor noi facilităţi de detenţie în statele care se confruntă cu suprapopularea în penitenciare.

În plus, ar trebui elaborată o legislaţie pentru facilitarea transferului procedurilor penale între statele membre şi rezolvarea conflictelor de jurisdicţie dintre statele membre UE, şi ar trebui creat un instrument juridic cuprinzător de colectare şi admisibilitate a probelor în procedurile penale în cazuri transfrontaliere.

Protecţia datelor cu caracter personal

Parlamentul subliniază necesitatea unor limite mai clare şi mai restrictive pentru schimburile de informaţii între statele membre, precum şi pentru folosirea unor registre comune de date ale UE. Deputaţii consideră că registre de mari dimensiuni la nivelul UE pot deveni ineficiente, crescând totodată, pericolul de scurgeri de informaţii şi corupţie.

Legislaţia privind contractele europene

Deputaţii solicită Comisiei să îşi intensifice activitatea privind dreptul contractual european, precum şi adoptarea unui cadru comun de referinţă politic care să permită părţilor contractante, să aleagă în mod liber dreptul contractual european care se aplică tranzacţiei.

European Court of „cyber-affaires”

Într-un considerent al rezoluţiei adoptate, deputaţii subliniază creşterea semnificativă a infracţiunilor cibernetice, de exemplul furtul de identitate şi solicită elaborarea, împreună cu furnizorii de servicii de internet a unei strategii de combatere a acestora. Examinarea posibilităţii înfiinţării unui Tribunal European pentru infracţiuni cibernetice este necesară, se arată în rezoluţia PE.”

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD