Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Pasagerii care au rezervat bilete de avion la companiile aeriene care au dat faliment ar trebui sa primeasca despagubiri
26.11.2009 | Razvan LUNGU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Parlamentul European:Pasagerii care au rezervat bilete de avion la companiile aeriene care au dat faliment ar trebui să primească despăgubiri, astfel argumentează deputaţii europeni într-o rezoluţie înaintată de grupurile politice PPE, S&D, ALDE şi cel al Verzilor, care a fost votată miercuri, la Strasbourg.

Parlamentul invită Comisia să examineze posibilitatea unei propuneri legislative până la 1 iulie 2010, care să aibă ca obiectiv specific acordarea de compensări pasagerilor acelor companii aeriene care intră în faliment.

Responsabilitatea reciprocă

Potrivit europarlamentarilor, propunerea legislativă ar trebui să definească inclusiv aranjamente financiare şi administrative, inclusiv principiul „responsabilităţii reciproce pentru pasageri şi pentru toate companiile aeriene care zboară spre aceeaşi destinaţie şi care au locuri disponibile şi care ar putea astfel asigura repatrierea acelor pasageri care se regăsesc blocaţi într-un aeroport străin, în caz de faliment al companiei aeriene.”

Deputaţii atrag atenţia că în ultimul deceniu s-au înregistrat creşteri substanţiale ale numărului de transportatori aerieni relativ mici cu tarife reduse, care operează pe destinaţii de vacanţă recunoscute, independent de numărul de pasageri transportaţi. În aceeaşi perioadă, în industria aviaţiei s-au înregistrat 77 de falimente, care au avut ca rezultat, în anumite cazuri, „situaţii în care mii de pasageri s-au regăsit blocaţi la destinaţia călătoriei, fără a putea să utilizeze biletul de întoarcere”. Ultimul exemplu a fost Sky Europe în această vară, care nu a oferit nicio despăgubire clienţilor săi pentru biletele achiziţionate.

Consolidarea drepturilor pasagerilor

Pentru a consolida poziţia pasagerilor în cazurile de faliment al unei companii aeriene, deputaţii atrag atenţia asupra mai multor opţiuni, printre care asigurarea obligatorie pentru companiile aeriene, servicii de asigurare voluntară pentru pasageri, pe care companiile aeriene ar trebui să aibă obligaţia de a le propune, precum şi stabilirea unui fond de garanţie.

Eliberarea rapidă a aeronavelor sechestrate

Parlamentul invită Comisia să examineze posibilitatea eliberării rapide a aeronavelor sechestrate de autorităţile naţionale de reglementare, pentru ca acestea să poată fi utilizate pentru repatrierea persoanelor blocate la destinaţie.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti