Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Bogdan Licu la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
26.11.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Participant la evenimentul organizat de Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti privind implinirea a 150 de ani de la infiintarea Facultatii, Bogdan Licu, vicepresedinte CSM, a sustinut urmatorul discurs:

“Doamnelor şi domnilor invitaţi,

Mă simt onorat că am ocazia, în numele Consiliului Superior al Magistraturii,  de a transmite salutul şi aprecierea noastre uneia dintre cele mai prestigioase facultăţi de drept a României.

De la înfiinţarea Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, istoria acesteia s-a confundat cu istoria justiţiei ţării noastre şi cu istoria României înseşi.

Puţine instituţii au avut privilegiul de a da României atâtea personalităţi care au influenţat destinul României, după cum puţine instituţii s-au bucurat de atâta apreciere din partea foştilor absolvenţi şi a studenţilor lor.

Facultatea de Drept creează juristul român şi profesionistul pe care noi, sistemul judiciar, îl valorificăm. Este o onoare pentru noi să celebrăm două dintre instituţiile vitale ale sistemului judiciar din România – 150 de ani de existenţă ai Facultăţii de Drept şi, totodată, centenarul Consiliului Superior al Magistraturii.

Cred cu tărie că sistemul judiciar nu se rezumă la instanţe şi la parchete. Alături de acestea trebuie avute în vedere barourile de avocaţi, colegiile consilierilor juridici şi, nici pe departe în ultimul rând, mediul academic.

Reforma sistemului judiciar, modernizarea lui, creşterea eficienţei activităţii judiciare pot fi atinse dacă vom aprecia dintr-o perspectivă completă – o justiţie eficientă nu poate fi desprinsă de existenţa unei legislaţii coerente şi clare, de asigurarea resurselor necesare garantării liberului acces al cetăţenilor la serviciile acesteia, după cum un act de justiţie de calitate are la bază o pregătirea juridică corespunzătoare, atât a corpului magistraţilor, cât şi a celorlalţi parteneri ai acestora în realizarea actului de justiţie.

Hotărârile judecătoreşti, pentru a fi drepte şi pentru a fi pe deplin acceptate de către cei cărora li se adresează, trebuie să fie bazate pe cunoaşterea şi interpretarea logică şi raţională a legii, context în care explicaţiile, distincţiile şi constatările doctrinei au, pentru fiecare dintre colegii mei magistraţi, un rol esenţial. În egală măsură, nu de puţine ori, doctrina a preluat, a sintetizat şi a promovat inovaţiile jurisprudenţei. Este evidentă aşadar legătura indisolubilă care trebuie să existe între mediul academic şi sălile de judecată.

Din aceste motive, mai ales în contextul priorităţii numărul unu pe care o are acum, după părerea mea, sistemul judiciar din România – este vorba de unificarea jurisprudenţei, avem nevoie poate mai mult ca oricând ca mediul academic, prin instituţiile sale reprezentative să ne acorde sprijinul său; context în care Consiliul priveşte Facultatea de Drept ca unul dintre cei mai importanţi potenţiali parteneri.

La urma urmei, aici se formează cei care mâine vor redacta legile acestei ţări, cei care vor fi chemaţi să impună respectarea acestora, să apere societatea împotriva arbitrariului sau infracţionalităţii, să protejeze de abuzuri drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Deşi, aşa cum vă spuneam, şi Consiliul a avut o vârstă frumoasă de sărăbătorit în anul 2009, acest an a fost departe de a fi fost festiv pentru justiţie, după cum a fost unul greu, în special sub aspect economic şi social, pentru întreaga Românie. Ştiu că aceste greutăţi au lovit şi instituţia pe care astăzi o celebrăm şi mai ales pe studenţii din România, cărora statul le este dator cu mult mai multe pentru a-i păstra aici, acasă.

Există însă un lucru care mie îmi dă multă speranţă, din punct de vedere al datoriei noastre de a pune la dispoziţia cetăţenilor României un sistem eficient. Şi acest lucru este numărul uriaş de absolvenţi ai facultăţilor de drept care participă în fiecare an la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Cu fiecare dintre aceşti noi colegi, sistemul judiciar face un pas înainte, iar rezultatele absolvenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti obţinute la acest concurs sunt remarcabile. Este, dacă mai era nevoie, încă o dovadă că studenţii dumneavoastră părăsesc această facultate, cu mult mai mult decât cu o simplă diplomă, ei dobândesc o educaţie.

În final, permiteţi-mi să vă mulţumesc pentru invitaţie, dumneavoastră, celor de faţă, pentru atenţie şi, făcând un joc de cuvinte, să adresez felicitările şi urările de bine ale garantului independenţei justiţiei – Consiliul Superior al Magistraturii pentru unul dintre cei mai importanţi garanţi ai… inteligenţei justiţiei – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Vă mulţumesc!”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti