Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Traian Basescu la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti
26.11.2009 | JURIDICE.ro

Discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, la ceremonia prilejuită de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti:

“Domnule rector,

Domnule decan,

Doamnelor şi domnilor,

Distinşi invitaţi,

Onorată audienţă,

Mulţumesc decanului Facultăţii de Drept pentru invitaţia pe care mi-a adresat-o de a participa la acest eveniment de o importanţă deosebită pentru învăţământul superior românesc. Împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept îmi oferă prilejul de a felicita atât conducerea Facultăţii, cât şi corpul profesoral pentru rezultatele obţinute de-a lungul timpului în învăţământul superior juridic românesc, prin formarea unor profesionişti de o reală valoare.

Începuturile Facultăţii de Drept ne trimit cu gândul la anul 1859, an marcant pentru istoria românilor şi pentru statul român modern. Atunci, ca şi astăzi, România simţea nevoia unei mai bune organizări şi funcţionări a instituţiilor statului pentru a permite acestuia să progreseze şi să se modernizeze. De altfel, a fost anul unor importante schimbări pe plan instituţional care au marcat evoluţia ulterioară a statului român.

Modernizarea statului nu se poate face însă fără învăţământ. Un învăţământ de calitate, bazat pe competitivitate şi valori este cheia dezvoltării unei naţiuni. Nu întâmplător, domnitorul Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Facultăţii de Drept din Bucureşti în primul an al domniei sale pentru a face ca: „Legea să înlocuiască arbitrariul; pentru a face ca legea să fie tare” aşa cum spunea Kogălniceanu.

Atunci, ca şi astăzi, pentru a răspunde noilor cerinţe ale societăţii aflată într-o permanentă transformare, se impunea reformarea învăţământului, aspect ce întotdeauna a născut aprigi dispute între adepţii tradiţionalismului şi inovatori.

Prin înfiinţarea Facultăţii de Drept şi mai târziu a Universităţii din Bucureşti învăţământul superior în general, şi cel juridic, în special, trece într-o nouă etapă.

De-a lungul vremii, Facultatea de Drept s-a facut remarcată prin dascălii, dar şi prin absolvenţii săi, teoreticieni sau practicieni de o deosebită valoare. Vreau să amintesc aici doar câţiva dintre dascăli, membri ai Academiei Române, care au făcut cinste Facultăţii de Drept: Mircea Djuvara, Vintilă Dongoroz, Ion Filipescu, Ioan Tanoviceanu, Traian Ionaşcu, Tudor Popescu, Constantin Stoicescu sau Nicolae Titulescu.

Facultatea de Drept a reprezentat punctul de plecare în carieră a unor importanţi oameni în stat. Dovadă în acest sens sunt 5 prim-miniştri ai României, 22 de miniştri ai justiţiei, 12 membri ai Academiei Române, dar şi numeroase alte personalităţi pe care corpul profesoral al acestei Facultăţi i-a dat României de-a lungul timpului.

Aceste rezultate, nu ar fi fost posibile fără eforturile continue ale corpului profesoral de a se perfecţiona printr-o calificare complexă, specializată şi dinamică în vederea eficientizării sistemului de învăţământ. De cele mai multe ori, eforturile au fost răsplătite prin recunoaşterea specialiştilor români în multiple domenii ale dreptului.

Doamnelor şi domnilor profesori,

Misiunea pe care v-aţi asumat-o nu este deloc uşoară, în condiţiile în care formaţi generaţii de magistraţi, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, calificări ce implică un mare grad de responsabilitate. Însă cu atât mai mare este satisfacţia când recunoaşteţi în absolvenţii dumeavoastră importanţi oameni în stat, care prin activitatea lor profesională reuşesc să contribuie la prestigiul Facultăţii de Drept.

Sistemul de învăţământ promovat de-a lungul timpului în Facultatea de Drept şi-a dovedit eficienţa prin competitivitatea sa la nivel internaţional. În acest sens, stau mărturie juriştii români prezenţi în cadrul unor organisme internaţionale, precum: Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, Curtea Internaţională de Justiţie, Organizaţia Naţiunilor Unite.

Important este însă ca acest standard de calitate consolidat în timp să nu scadă în detrimentul numărului de studenţi. În plan internaţional, consolidarea colaborărilor cu alte instituţii similare, de prestigiu, din străinătate reprezintă o modalitate de a participa la edificarea unei unităţi europene a învăţământului, pe baza unor standarde comune şi predictibile.

Având posibilitatea unui schimb de experienţă, cadrele didactice au acces la metodele, mijloacele şi domeniile de interes pentru piaţa europeană de muncă ceea ce se răsfrânge asupra actului educaţional prin formarea practicienilor în drept bine pregătiţi şi foarte bine informaţi.

Pe de altă parte, posibilitatea studenţilor de a beneficia de burse de studii în străinătate precum şi de stagii de practică contribuie la perfecţionarea şi consolidarea cunoştinţelor în domeniul dreptului, ridicând nivelul de calificare al absolvenţilor la drept.

Efortul pentru creşterea standardului învăţământului românesc la nivelul celui europen trebuie să continue deoarece schimbarea structurală a sistemului de educaţie va conduce la competivitatea acestuia, la performanţă, fiind atât în favoarea cadrelor didactice, cât mai ales în favoarea studenţilor.

Doamnelor şi domnilor profesori,

Distinşi invitaţi,

În semn de apreciere pentru activitatea meritorie avută de-a lungul celor 150 de ani de existenţă, am decis decorarea în numele statului român a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti cu Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de „Mare Ofiţer”.

De asemenea, ţinând cont de faptul că încă din 1994 la Facultatea de Drept funcţionează Colegiul Juridic de Studii Europene ca urmare a colaborării fructuoase dintre Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, am decis ca în semn de apreciere pentru activitatea meritorie a acestui Colegiu şi pentru sărbătorirea a 15 ani de existenţă să îl decorez în numele statului român cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler.

Permiteţi-mi, ca în încheiere, să mulţumesc tuturor, profesori şi absolvenţi, tuturor acelora care au contribuit la prestigiul acestei facultăţi şi să vă doresc tuturor La mulţi ani! Vă mulţumesc!”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.