Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Vassilios Skouris – Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti
26.11.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Universitatea Bucuresti: „Miercuri, 25 noiembrie 2009, Universitatea din Bucureşti a avut deosebita onoare de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Vassilios Skouris, Preşedintele Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxembourg.

Evenimentul, moderat de Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Ioan Pânzaru, a fost integrat în ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Decanul Facultăţii de Drept, conf. dr. Flavius-Antoniu Baias, a accentuat importanţa personalităţii lui Vassilios Skouris în cadrul spaţiului juridic european. Vassilios Skouris a fost reales în funcţia de preşedinte al Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene pentru perioada 7 octombrie 2009 – 6 octombrie 2010.

Prof. dr. Vassilios Skouris s-a născut la 6 martie 1948 la Salonic, unde a urmat cursurile şcolii primare şi secundare. Între 1965 şi 1970 a urmat studiile universitare în cadrul Universităţii Libere din Berlin, pe care le-a continuat la Hamburg, între 1970 şi 1972.

În 1973, prof. dr. Skouris a obţinut titlul de doctor în drept, iar în 1978 pe cel de profesor agregat în drept constituţional şi administrativ, la Facultatea de Drept a Universităţii din Hamburg.

În 1989 este numit Ministru de Interne al Greciei, funcţie pe care o va mai exercita şi în 1996. Este preşedintele Asociaţiei elene de drept european între 1992 şi 1994, devenind ulterior membru în Consiliul suprem elen pentru selectarea personalului funcţiei publice, până în 1996.

Prof. dr. Skouris a contribuit în mod activ la dezvoltarea studiului dreptului european în ţara sa natală, unde conduce, din septembrie 1997, Centrul de drept internaţional economic şi drept european din Salonic.

Discursul prof. Vassilios Skouris a insistat asupra importanţei de necontestat a drepturilor umane fundamentale, integrate în cadrul dreptului comunitar. Dintre acestea au fost enumerate drepturile fundamentale precum libertatea, egalitatea, dreptul la vot, dreptul la liberă circulaţie în cadrul Uniunii Europene, libertatea de exprimare, dar şi drepturi mai puţin cunoscute, cărora jurisprudenţa a început să le acorde mai multă atenţie în ultima perioadă. Din această categorie putem aminti de protecţia consumatorului.

Drepturile fundamentale ale cetăţenilor au făcut obiectul de studiu a numeroase lucrări ştiinţifice, evoluţia jurisprudenţială actuală a drepturilor umane marcând o trecere de la drepturile strict politice şi civile către drepturile de natură economică şi socială.

În finalul prezentării sale, prof. dr. Vassilios Skouris a accentuat importanţa îmbunătăţirii sistemului de apărare a drepturilor omului, adeziunea Comisiei Europene la principiile Cartei fiind o bună modalitate de a-i întări poziţia şi de a obţine un efect similar celui al tratatelor de la Maastricht şi Amsterdam.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti