Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Viata de cuponar
23.06.2004 | JURIDICE.ro, Andrei Eusebiu Savescu

JURIDICE - In Law We Trust

Prima parte

Intelesul lozincii „nu ne vindem tara” este astazi mai usor de cuprins. Ceea ce s-a zis s-a si facut. Dezideratul-lozinca a fost atins, sub toate aspectele: nu noi, nu vindem si nu tara.

Pentru a trece din proprietatea intregului popor in proprietate privata, terenurile din orase aflate la momentul revolutionar 1989 in proprietatea unitatilor socialiste de stat nu au fost vandute de acesta, ci societatilor de stat li s-a schimbat stapanul. Statul a renuntat la statutul de stapan unic, cooptand oameni in adunarile generale ale actionarilor, organe supreme de conducere ale proaspetelor societati comerciale.

Oamenii au primit cupoane, ca semn al puterii lor in societatile comerciale, cupoane care s-au transformat in actiuni. S-a inventat si piata valorilor mobiliare, pentru ca insemnele puterii de conducere sa poata fi tranzactionate.

Valoarea insemnelor puterii pe piata valorilor mobiliare este cu mult mai mica decat valoarea terenurilor aflate in patrimoniul societatilor comerciale la care cuponarii au devenit actionari, intrucat actiunile societatilor tranzactionate pe piata valorilor mobiliare este data nu de valoarea patrimoniului societatii ci de dividendele pe care aceasta le distribuie actionarilor sai. Cuantumul si conditiile de plata a dividendelor sunt decise de actionarul majoritar.

Valoarea insumata a tuturor actiunilor unei societati comerciale care detine terenuri la oras este mai mica decat cea a terenurilor aflate in patrimoniul societatii.

Ultima parte

Cand unei societati comerciale care are teren la oras i se administreaza o fuziune prin absorbtie, ea trece cu arme, bagaje si actionari la primitoarea societate absorbanta, cu exceptia actionarilor care au foarte putine actiuni, sub numarul stabilit prin hotararea de fuziune.

Adica daca esti cuponar si plafonul este jos, esti sub linie. Si din cetatean cuponar te transformi in cetatean simplu.

Am fost cuponar. Acum sunt mai simplu.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.