Criza in domeniul ocuparii fortei de munca. Situatie si tendinte
30.11.2009 | Razvan LUNGU

Potrivit unui document de informare al Comisiei Europene adresat Consiliului EPSCO, referitor la criza in domeniul ocuparii fortei de munca, tendinte, raspunsuri strategice si actiuni-cheie, la mijlocul anului 2009, ocuparea fortei de munca in UE se redusese cu 4,3 milioane (1,9%) in comparatie cu anul precedent, in aproape toate sectoarele, dar in special in sectoarele constructiilor si industriei. Performantele pietei fortei de munca s-au deteriorat in toate statele membre, in special in statele baltice, Irlanda si Spania, afectate de o criza severa a pietei imobiliare care a dus la reducerea ocuparii fortei de munca in sectorul constructiilor. In schimb, in anumite state membre cum ar fi Belgia si Germania, nivelurile ocuparii fortei de munca s-au mentinut relativ stabile in fata efectelor crizei, partial datorita recurgerii sistematice la masuri referitoare la somajul partial.
Prin intermediul graficelor si tabelelor raportul analizeaza tendintele europene in ceea ce priveste performantele pietei fortei de munca. De asemenea, reliefeaza si raspunsul la criza al statelor membre, care au adoptat in acest sens actiuni strategice semnificative, cum ar fi: pachetele de stimulare fiscala si planurile nationale de redresare.
Raportul remarca cele tre prioritati identificate de catre Consiliul European, si anume: mentinerea ocuparii fortei de munca, crearea de locuri de munca si promovarea mobilitatii; imbunatatirea competentelor si satisfacerea necesitatilor pietei fortei de munca; si ameliorarea accesului la locurile de munca si sustinerea gospodariilor.
Nu in ultimul rand, documentul stabileste actiunile pentru 2010 si pentru viitor, incluzand aici – necesitatea unor investitii in masuri eficiente legate de piata fortei de munca si in competente in vederea evitarii somajului pe termen lung; ajutorul acordat intreprinderilor in crearea de noi locuri de munca; mentinerea locurilor de munca printr-o organizare flexibila a muncii, cat si imbunatatirea situatiei lucratorilor cu contracte atipice.