« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro
2 comentarii

SOVA & ASOCIATII a obtinut in instanta suspendarea executarii decretului de numire a lui Vasile Blaga in functiile de ministru de interne si vicepremier. UPDATE
27.11.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat vineri, 27 noiembrie 2009, suspendarea executarii Decretului presedintelui Traian Basescu publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 647 din 1 octombrie 2009 prin care Vasile Blaga a fost numit in locul lui Dan Nica ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar pana la pronuntarea unei decizii privind anularea decretului, formulata de Dan Nica.

Dan Nica a fost reprezentat de avocatii casei de avocatura Sova & Asociatii.

Dan Nica, aflat la Galati, a declarat pentru NewsIn: „Am avut dreptate atunci cand am spus ca decretul de numire a domnului Vasile Blaga ca ministru interimar de interne este un fals pentru faptul ca motivatia care a fost utilizata de respectivul decret de numire era bazata pe un fals efectiv, lucru care a si fost constatat de catre instanta de judecata. Consecinta este aceea ca toate numirile si instituirile care au fost facute in aceasta perioada sunt lovite de nulitate.

Eu nu am altceva de facut decat sa respectam cu totii hotararea instantei de judecata, deci, din acest punct de vedere, instantele sunt cele care decid.”

Reactii:

Traian Basescu: „Din punctul meu de vedere este o abordare cel putin interesanta a instantei avand in vedere ca acelasi decret a fost atacat la CCR si Curtea a dat dreptate presedintiei si nu a considerat ca este conflict de interese. Daca obiectivul a fost sa nu avem ministru de Interne in perioada alegerilor, acesta a fost atins.

Nu avem articole in Constitutie pentru ce se intampla in momentul de fata si nu imi ramane decat sa fac un apel public la Parlament sa se adune pentru o singura zi ca sa spuna „DA” sau „NU” acestui Guvern ca sa vedem ce facem mai departe.”

Dan Sova: “Aceasta hotarare este executorie de drept. De indata e pusa in executare si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte. Recursul insa nu suspenda executarea.

Domnul presedinte Traian Basescu nu poate numi un nou ministru de interne.

Exista o solutie. Retractarea decretului de revocare a lui Dan Nica este singura solutie pentru a avea ministru de interne.

Orice specialist in drept constitutional veti intreba va poate confirma.”

Mircea Geoana: “Aviz amatorilor. Nu este loc de improvizaţie când e vorba de lege şi Constituţie. Este o lovitură juridică şi politică la adresa cuplului Traian Băsescu – Vasile Blaga.”

Vasile Blaga: „Respect orice hotărâre judecătorească, indiferent de nivelul instanţei, că îmi convine sau nu îmi convine. În momentul în care vom primi înştiinţarea, o vom pune imediat în aplicare.

Decizia Curţii de Apel nu are nicio putere asupra calităţii de ministru al Administraţiei şi Internelor interimar, ci pe viitor executarea directă a acestei funcţii nu va fi posibililă decât după o hotărâre judecătorească, pe fond astfel încât atribuţiile mele sunt delegate, cum au fost după prima zi când am fost numit ministru.”

Emil Boc: “Din punctul nostru de vedere, care are la bază suportul legal, ministrul Blaga este ministru de Interne, are calitatea suspendată, iar toate actele emise sunt acte valabile. Din acest moment, până la judecarea recursului, nu poate emite ca ministru acte. Dar până atunci, tot ce este produs este bine produs”,

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “SOVA & ASOCIATII a obtinut in instanta suspendarea executarii decretului de numire a lui Vasile Blaga in functiile de ministru de interne si vicepremier. UPDATE”

 1. procuroru spune:

  o decizie fireasca si in concordanta cu legea a Justitiei

 2. judiciarius spune:

  Potrivit Decretului nr.1357/2009, publicat în Monitorul Oficial 647 din 1 octombrie 2009, preşedintele României l-a revocat din funcţie pe Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul Administraţiei şi Internelor. Prin Decretul nr.1358/2009, preşedintele, „ca urmare a demiterii din funcţia de viceprim-ministru, ministru al Administraţiei şi Internelor, a lui Dan Nica” şi având în vedere propunerea primului-ministru, îl desemnează pe Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, să îndeplinească interimar funcţia de viceprim-ministru, ministru al administraţiei şi internelor.
  In cauza, atat Decretul prezidential privind revocarea domnului Dan Nica din functia de ministru cat si decretul prezidential de numire in calitate de ministru interimar a domnului Vasile Blaga fiind acte administrative cu caracter individual, au fost atacate in contencios administrativ cu actiune directa in anulare, solicitandu-se pe cale separata suspendarea executarii lor până la pronunţarea instanţei de fond.
  Vineri 27.11.2009, Curtea de Apel Bucuresti a hotărât suspendarea executării decretului de numire a domnului Vasile Blaga in funcţia de ministru interimar la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
  Potrivit art.14 alin. (4) din Legea nr.554/2004, hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare.
  În fine, conform dispoziţiilor art.14 alin. (7) din Legea nr.554/2004, suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.
  Măsura judecatorească a suspendării unui act administrativ nu poate fi nesocotită, deoarece, atâta timp actul administrativ este suspendat, aceasta nu face parte din ordinea de drept, altfel spus, pe perioada suspendării, este ca şi cum respectiva reglementare nu ar exista.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD