Secţiuni « Articole » RNSJ - Revista de note şi studii juridice
RNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudii
Condiţii de publicareDespre revistă
15 comentarii

Exista un mecanism simplu de stabilire a unei jurisprudente unitare
28.11.2009 | JURIDICE.ro, Gabriel Balasa

Secţiuni: RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Lipsa de coerenta si de constanta a jurisprudentei unei instante este cea care  sta la baza deficientei cu care se confrunta intregul sistem judiciar roman, cu incidenta asupra calitatii actului de justitie si a credibilitatii justitiei. Si daca statul roman a fost sanctionat pentru lipsa unui mecanism capabil de a asigura o practica judiciara unitara, dati-mi voie sa constat că nici pana in prezent nu s-a reusit construirea unui asemenea mecanism functional.

Masurile privind unificarea practicii judiciare care s-au adoptat si care constau doar in intalniri lunare si trimestriale in care se discuta problemele de practica neunitara la nivelul fiecarei sectii sau fiecarei instante, fara stabilirea unui mecanism care sa duca la obligarea respectarii unei anumite dezlegari a problemelor de drept discutate, fiecare procedand in continuare la a-si pastra propriul sau punct de vedere pe care il considera corect, nu fac decat sa confirme esecul acestor masuri.

Si totusi, dupa credinta mea, am putea avea la indemana noastra un asemenea mecanism, care in mod surprinzator exista deja reglementat prin Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) al instantelor judecatoresti, ramanandu-ne doar sa-l aplicam.

Simplitatea acestui mecanism este in acelasi timp si asigurarea cea mai buna pentru eficienta lui in ceea ce priveste o jurisprudenta unitara si constanta la nivelul fiecarei instante.

Astfel, avem reglementarea  art. 5 alin. 2 lit. b din ROI conform careia judecatorii au indatorirea, adica obligatia de a respecta… prevederile legale, cele ce rezulta din regulamentele, din hotararile adunarilor generale… Obligativitatea hotararilor adunarilor generale ale judecatorilor pentru toti judecatorii fiind consacrata intr-un mod legal si expres, nu  mai trebuie decat sa privim la atributiile acestor adunari.

Iar dintre aceste atributii, cea  prevazuta la art. 19 alin. 1 lit. c din ROI, referitoare la dezbaterea problemelor de drept, este cea care completeaza acest mecanism de unificare a unei jurisprudente constante.

In consecinta, avem la indemana dezbaterea problemelor de drept in cadrul adunarilor generale, luarea unei hotarari cu privire la aceasta, si implicit obligatia legala de a respecta hotararile adunarilor generale.

Atat de simplu si echilibrat este acest mecanism ca nu trebuie decat sa-l aplicam.

jud. Gabriel Balasa
Tribunalul Dambovita

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti