Secţiuni « Articole » RNSJ
RNSJ - Revista de note şi studii juridice
Condiţii de publicareDespre revistă
Note de studiuStudii
15 comentarii

Exista un mecanism simplu de stabilire a unei jurisprudente unitare


28 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro, Gabriel Balasa

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Lipsa de coerenta si de constanta a jurisprudentei unei instante este cea care  sta la baza deficientei cu care se confrunta intregul sistem judiciar roman, cu incidenta asupra calitatii actului de justitie si a credibilitatii justitiei. Si daca statul roman a fost sanctionat pentru lipsa unui mecanism capabil de a asigura o practica judiciara unitara, dati-mi voie sa constat că nici pana in prezent nu s-a reusit construirea unui asemenea mecanism functional.

Masurile privind unificarea practicii judiciare care s-au adoptat si care constau doar in intalniri lunare si trimestriale in care se discuta problemele de practica neunitara la nivelul fiecarei sectii sau fiecarei instante, fara stabilirea unui mecanism care sa duca la obligarea respectarii unei anumite dezlegari a problemelor de drept discutate, fiecare procedand in continuare la a-si pastra propriul sau punct de vedere pe care il considera corect, nu fac decat sa confirme esecul acestor masuri.

Si totusi, dupa credinta mea, am putea avea la indemana noastra un asemenea mecanism, care in mod surprinzator exista deja reglementat prin Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) al instantelor judecatoresti, ramanandu-ne doar sa-l aplicam.

Simplitatea acestui mecanism este in acelasi timp si asigurarea cea mai buna pentru eficienta lui in ceea ce priveste o jurisprudenta unitara si constanta la nivelul fiecarei instante.

Astfel, avem reglementarea  art. 5 alin. 2 lit. b din ROI conform careia judecatorii au indatorirea, adica obligatia de a respecta… prevederile legale, cele ce rezulta din regulamentele, din hotararile adunarilor generale… Obligativitatea hotararilor adunarilor generale ale judecatorilor pentru toti judecatorii fiind consacrata intr-un mod legal si expres, nu  mai trebuie decat sa privim la atributiile acestor adunari.

Iar dintre aceste atributii, cea  prevazuta la art. 19 alin. 1 lit. c din ROI, referitoare la dezbaterea problemelor de drept, este cea care completeaza acest mecanism de unificare a unei jurisprudente constante.

In consecinta, avem la indemana dezbaterea problemelor de drept in cadrul adunarilor generale, luarea unei hotarari cu privire la aceasta, si implicit obligatia legala de a respecta hotararile adunarilor generale.

Atat de simplu si echilibrat este acest mecanism ca nu trebuie decat sa-l aplicam.

jud. Gabriel Balasa
Tribunalul Dambovita

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică