Exista un mecanism simplu de stabilire a unei jurisprudente unitare
28 noiembrie 2009 | JURIDICE.ro, Gabriel Balasa
Lipsa de coerenta si de constanta a jurisprudentei unei instante este cea care sta la baza deficientei cu care se confrunta intregul sistem judiciar roman, cu incidenta asupra calitatii actului de justitie si a credibilitatii justitiei. Si daca statul roman a fost sanctionat pentru lipsa unui mecanism capabil de a asigura o practica judiciara unitara, dati-mi voie sa constat că nici pana in prezent nu s-a reusit construirea unui asemenea mecanism functional.
Masurile privind unificarea practicii judiciare care s-au adoptat si care constau doar in intalniri lunare si trimestriale in care se discuta problemele de practica neunitara la nivelul fiecarei sectii sau fiecarei instante, fara stabilirea unui mecanism care sa duca la obligarea respectarii unei anumite dezlegari a problemelor de drept discutate, fiecare procedand in continuare la a-si pastra propriul sau punct de vedere pe care il considera corect, nu fac decat sa confirme esecul acestor masuri.
Si totusi, dupa credinta mea, am putea avea la indemana noastra un asemenea mecanism, care in mod surprinzator exista deja reglementat prin Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) al instantelor judecatoresti, ramanandu-ne doar sa-l aplicam.
Simplitatea acestui mecanism este in acelasi timp si asigurarea cea mai buna pentru eficienta lui in ceea ce priveste o jurisprudenta unitara si constanta la nivelul fiecarei instante.
Astfel, avem reglementarea art. 5 alin. 2 lit. b din ROI conform careia judecatorii au indatorirea, adica obligatia de a respecta… prevederile legale, cele ce rezulta din regulamentele, din hotararile adunarilor generale… Obligativitatea hotararilor adunarilor generale ale judecatorilor pentru toti judecatorii fiind consacrata intr-un mod legal si expres, nu mai trebuie decat sa privim la atributiile acestor adunari.
Iar dintre aceste atributii, cea prevazuta la art. 19 alin. 1 lit. c din ROI, referitoare la dezbaterea problemelor de drept, este cea care completeaza acest mecanism de unificare a unei jurisprudente constante.
In consecinta, avem la indemana dezbaterea problemelor de drept in cadrul adunarilor generale, luarea unei hotarari cu privire la aceasta, si implicit obligatia legala de a respecta hotararile adunarilor generale.
Atat de simplu si echilibrat este acest mecanism ca nu trebuie decat sa-l aplicam.
jud. Gabriel Balasa
Tribunalul Dambovita
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro