Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Cerere de reexaminare ref. legea de respingere a OUG pentru modifivarea legii privind organizarea si desfasurarea referendumului
30.11.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

PreşedinteleTraian Băsescu a trimis vineri, 27 noiembrie 2009, Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, cererea de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului:

„Domnului Mircea Dan Geoană

PREŞEDINTELE SENATULUI

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

a

LEGII privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului

Motivele cererii sunt următoarele:

1. Obiectul legii trimise spre promulgare îl reprezintă respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

2. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 se are în vedere completarea Legii nr. 3/2000 cu norme care să înlocuiască textele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. De asemenea, se instituie un termen de 20 de zile în care Parlamentul să avizeze solicitarea Preşedintelui referitoare la desfăşurarea referendumului naţional consultativ.

3. Potrivit „Liniilor directoare pentru organizarea referendumului” adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni şi de Comisia de la Veneţia în cea de-a 68-a sesiune plenară, se prevede că, atunci când Parlamentul trebuie să-şi dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie să fie fixat un termen înăuntrul căruia Parlamentul să se pronunţe, iar în cazul în care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fără avizul Parlamentului. Astfel că, prin dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preîntâmpinarea situaţiei în care Parlamentul ar putea să obstrucţioneze atribuţia constituţională a Preşedintelui, prin amânarea pronunţării avizului consultativ. De asemenea, prevederile ordonanţei în cauză stabilesc organizarea şi desfăşurarea referendumului în cadrul aceloraşi secţii de votare privind alegerile parlamentare sau prezidenţiale, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale. Această măsură are, aşadar, menirea de a raţionaliza cheltuielile publice pentru organizarea referendumului. Totodată, s-a urmărit înlocuirea textelor declarate neconstiuţionale din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, referitoare la majoritatea parlamentă necesară adoptării hotărârii pentru exprimarea punctului de vedere asupra referendumului iniţiat de şeful statului.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului vă solicit reexaminarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul aprobării acestei Ordonanţe prin lege.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

TRAIAN BĂSESCU”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate