Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Noile norme privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
01.12.2009 | Marinela CIOROABĂ, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Secţiuni: Asigurări, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitoriul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 812 din 27 noiembrie 2009 a fost publicat Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 21/2009 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Prevederile ordinului se vor aplica pentru politele de asigurare RCA emise de la data publicarii acestuia, data la care se abroga prevederile vechiului ordin in materie.

Cota care se preleveaza asupra volumul primelor de asigurare brute incasate lunar pentru asigurarea obligatorie RCA, in scopul gestionarii programului de monitorizare a activitatii asiguratorilor care practica aceasta asigurare, dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM, precum si pentru protejarea corespunzatoare a intereselor asiguratilor, ramane nemodificata, in cuantum de 1,00%.

O modificare fata de reglementarea anterioara o constituie perioada pentru care se incheie asgurarea obligatorie RCA in cazul vehiculelor care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu, si anume durata de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, dar nu mai mult de 60 de zile.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 politele de asigurare RCA se vor emite in sistem electronic.

Limitele minime ale despagubirilor au ramas neschimbate, legiuitorul perfectionand insa tehnica legislativa, astfel:

a) pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste:
– pentru accidente produse in anul 2009 – la un nivel de 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR
– pentru accidente produse in anul 2010 – la un nivel de 500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR
– pentru accidente produse in anul 2011 – la un nivel de 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.
b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste astfel:
– pentru accidente produse in anul 2009 – la un nivel de 1.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR
– pentru accidente produse in anul 2010 – la un nivel de 2.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR
– pentru accidente produse in anul 2011 – la un nivel de 3.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

O modificare interesanta se refera la momentul de la care incepe raspunderea asiguratorului RCA in cazul persoanelor care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii. Astfel, spre deosebire de reglementarea anterioara care stabilea un termen de 48 de ore, potrivit noii reglementari, raspunderea asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul de asigurare.

Asiguratorul nu este obligat sa efectueze investigatii privind producerea accidentului. In cazul in care nu efectueaza investigatii, asiguratorul trebuie sa plateasca despagubirea in maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator. In cazul in care asiguratorul decide sa efectueze investigatii, la fel ca in reglementarea anterioara, acesta are la dispozitie un termen de 3 luni pentru a-si definitiva opinia.

Noua reglementare stabileste detalii in ceea ce priveste aplicarea sistemului bonus-malus.

SĂVESCU NIŢOIU ŞI ASOCIAŢII (SNSA)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti