Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Comisia Europeana a autorizat un ajutor de stat de 57 de milioane EUR pentru Ford Romania


3 decembrie 2009 | Razvan LUNGU
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comunicat de presa Comisia Europeana: ”Comisia Europeană a autorizat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, si sub rezerva unor conditii, ajutorul pentru formare în valoare de până la 57 de milioane € planificat de România în favoarea Ford România SA. Ajutorul sustine planul societătii de oferire a unui amplu program de formare angajatilor actuali si viitori de la fabrica de automobile din Craiova, România. Programul de formare se adresează unui număr total de 9 000 de angajati pe o perioadă de cinci ani. Costul total al programului de formare este de aproximativ 185 de milioane €, din care societatea urmează să finanteze aproximativ 128 de milioane €. Comisia a constatat că ajutorul este conform cu normele UE privind ajutoarele pentru formare deoarece vizează redresarea unei disfunctionalităti de piată verificate, respectiv investitiile insuficiente în formare, si deoarece este adecvat ca instrument de politică. Ajutorul are un efect stimulativ demonstrat si se limitează valoric la acoperirea a 50% din costurile eligibile ale formării generale si respectiv 25% din costurile eligibile ale formării specifice. Cu toate acestea, pentru a garanta că valoarea ajutorului corespunde cheltuielilor cu formarea suportate efectiv, că denaturarea concurentei este minimizată, si că angajatii beneficiază integral de pe urma competentelor dobândite prin formare, Comisia a impus conditii cu privire la plata ajutorului, conditiile raportării si monitorizării.

Comisarul pentru concurenta, doamna Neelie Kroes, a declarat: „Ajutorul propus sprijină un proiect de formare ambitios care va produce efecte pozitive pentru angajatii de la fabrica din Craiova, pentru dezvoltarea regională si pentru societate în ansamblu. Cu toate acestea, am impus conditii stricte pentru a ne asigura că ajutorul îndeplineste obiectivele vizate si nu creează denaturări nejustificate ale concurentei.”

Ford România SA intentionează să furnizeze formare extinsă si personalizată angajatilor actuali si viitori ai fabricii de la Craiova. Până la 9 000 de angajati vor beneficia de formare aprofundată în domenii diferite de cunoastere, ca de exemplu securitate, limbi străine, informatică, bazele administrării unei afaceri si competente industriale generale. Societatea va finanta integral, din fonduri proprii, partea programului de formare care este legată direct de activitătile proprii de productie si de respectarea cerintelor de securitate la locul de muncă care derivă din legislatia UE si din legislatia românească. Ajutorul se acordă pentru partea programului de formare care vizează competente suplimentare, aprofundate pentru angajatii fabricii de la Craiova.

Comisia a evaluat măsura în temeiul Comunicării privind ajutorul pentru formare din 2009 (a se vedea IP/09/863), deoarece valoarea ajutorului depăsea pragul de 2 milioane € prevăzut în Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare pentru exceptarea de la obligatia notificării (a se vedea IP/08/1110). În urma investigatiei Comisiei s-a constatat că ajutorul este conform Comunicării privind ajutoarele pentru formare din următoarele motive:

1)   ajutorul vizează redresarea unei disfunctionalităti de piată verificate, si anume investitiile insuficiente în formare;

2)   ajutorul este un instrument adecvat pentru realizarea obiectivului dorit, respectiv încurajarea societăţii să investească în programe de formare suplimentară pentru angajatii săi;

3)   ajutorul are un efect stimulativ demonstrat, în măsura în care societatea nu ar fi oferit formare atât de amplă fortei sale de muncă în lipsa ajutorului; si

4)   ajutorul este proportional cu costurile estimate a fi suportate ca urmare a programului de formare, si în special, se limitează valoric la acoperirea a 50% din costurile eligibile ale formării generale si respectiv 25% din costurile eligibile ale formării specifice.

Cu toate acestea, pentru a limita efectele de denaturare ale ajutorului si pentru a consolida efectele pozitive ale desfăsurării formării pentru angajatii însăsi si pentru societate în ansamblu, Comisia a impus următoarele conditii pentru aplicarea măsurii:

1)   ajutorul se plăteste în transe periodice, iar sumele vor corespunde cheltuielilor suportate efectiv;

2)   Ford România SA va prezenta anual rapoarte autoritătilor române si Comisiei cu privire la formarea oferită si cheltuielile suportate;

3)   angajatii fabricii de la Craiova vor primi certificate de participare în care se va specifica continutul şi durata formării primite.

În aceste conditii, Comisia a autorizat punerea în aplicare a ajutorului.

Versiunea neconfidentială a deciziei va fi pusă la dispozitie cu numărul de caz C39/2008 în Registrul ajutoarelor de stat pe site-ul internet al DG Concurentă. State Aid Weekly e-News contine lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet si în Jurnalul Oficial.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro