Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Anulare Regulament privind masurile restrictive ref. Al Qaida. CJCE, C-399/06 P si C-403/06 P, Faraj Hassan si Chafiq Ayadi/Consiliul
07.12.2009 | Razvan LUNGU

Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Faraj Hassan si Chafiq Ayadi/Consiliul, Hotărârea în cauzele conexate C-399/06 P si C-403/06 P, 3 decembrie 2009

Politică externă si de securitate comună (PESC) – Măsuri restrictive împotriva unor persoane sau entităti care au legătură cu Osama ben Laden, cu reteaua Al Qaida si cu talibanii – Regulamentul (CE) nr. 881/2002 − Înghetarea fondurilor si a resurselor economice ale unei persoane ca urmare a includerii sale într-o listă stabilită de un organ al Natiunilor Unite − Comitetul pentru sanctiuni − Includere ulterioară în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 881/2002 − Actiune în anulare – Drepturi fundamentale – Dreptul la respectarea proprietătii, dreptul de a fi ascultat si dreptul la un control jurisdictional efectiv

Comunicat Curtea de Justitie a Uniunii Europene:”Curtea anulează regulamentul Consiliului, în versiunea sa anterioară lunii octombrie 2009, prin care fuseseră înghetate fondurile domnilor Hassan si Ayadi.

Domnul Faraj Hassan, resortisant libian cu domiciliul în Regatul Unit, si domnul Chafiq Ayadi, resortisant tunisian cu domiciliul în Irlanda, au fost considerati de Comitetul pentru sanctiuni al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite ca având legături cu Osama ben Laden, cu reteaua Al Qaida si cu talibanii. Conform unor rezolutii ale Consiliului de Securitate, toate statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite trebuie să înghete fondurile si alte active financiare controlate în mod direct sau indirect de astfel de persoane sau entităti.

În vederea punerii în aplicare a acestor rezolutii în Comunitatea Europeană, Consiliul a adoptat un regulament [1] prin care se dispune înghetarea fondurilor si a altor active economice ale persoanelor si ale entitătilor al căror nume figurează pe o listă anexată la acest regulament. Această listă este modificată în mod regulat pentru a tine cont de schimbările din lista recapitulativă stabilită de Comitetul pentru sanctiuni, organ al Consiliului de Securitate. La 19 octombrie 2001, numele domnului Ayadi si, la 12 noiembrie 2004, numele domnului Hassan au fost adăugate pe lista recapitulativă, si ulterior au fost incluse în lista din regulamentul comunitar.

Actiunile în anulare introduse la Tribunalul de Primă Instantă de domnii Hassan si Ayadi au fost respinse [2] la 12 iulie 2006. Procedând astfel, Tribunalul s-a întemeiat în mare parte pe Hotărârile sale Yusuf si Kadi [3], în care s-a pronuntat în special în sensul că instantele comunitare nu aveau, în principiu, nicio competentă (cu exceptia anumitor drepturi fundamentale imperative recunoscute în dreptul international ca făcând parte din ius cogens) pentru a controla validitatea regulamentului în discutie, având în vedere că statele membre au obligatia să se conformeze rezolutiilor Consiliului de Securitate conform prevederilor Cartei Natiunilor Unite, tratat international care prevalează asupra dreptului comunitar.

În septembrie 2006, domnii Hassan si Ayadi au declarat recurs împotriva acestor hotărâri la Curtea de Justitie.

În paralel, în septembrie 2008, Curtea s-a pronuntat asupra recursului declarat împotriva Hotărârilor Yusuf si Kadi ale Tribunalului (Hotărârea Kadi a Curtii) [4]. Aceasta a stabilit că instantele comunitare sunt competente să controleze măsurile adoptate de Comunitate care pun în aplicare rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Ca atare, a anulat hotărârile Tribunalului. De asemenea, Curtea a anulat regulamentul privind înghetarea fondurilor, considerând că acesta fusese adoptat cu încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor în cauză, mentinând în acelasi timp efectele acestuia pe o perioadă de trei luni pentru a permite Consiliului să remedieze încălcările constatate.

La 13 octombrie 2009, Comisia a adoptat un nou regulament [5] de modificare a regulamentului privind înghetarea fondurilor prin care deciziile de includere a domnilor Hassan si Ayadi pe lista privind măsurile de înghetare a fondurilor au fost înlocuite prin noi decizii de confirmare a includerii acestora pe listă. Conform considerentelor regulamentului, Comisia l-a adoptat având în vedere Hotărârea Kadi a Curtii, după ce le-a comunicat domnilor Hassan si Ayadi motivele care au stat la baza includerii acestora pe listă, astfel cum au fost precizate de Comitetul pentru sanctiuni, si după ce a examinat observatiile acestora cu privire la motivele respective. Acest regulament, intrat în vigoare la 15 octombrie 2009, se aplică în mod retroactiv de la momentul includerii initiale a domnilor Hassan si Ayadi pe listă. Acest regulament nu este contestat în prezenta cauză.

Curtea consideră că adoptarea regulamentului din 2009 nu poate fi considerată echivalentă unei anulări pure si simple a regulamentului în litigiu. În concluzie, Curtea se pronuntă în sensul că recursurile nu au rămas fără obiect si că revine Curtii sarcina de a se pronunta asupra acestora.

Cu privire la fond, Curtea constată că întrucât hotărârile atacate au aceleasi temeiuri juridice precum Hotărârile Yusuf si Kadi ale Tribunalului, care au fost anulate de Curte, acestea cuprind aceeasi eroare de drept si trebuie, asadar, să fie anulate.

În continuare, Curtea arată că împrejurările concrete care au determinat includerea numelor domnilor Hassan si Ayadi pe lista privind măsurile de înghetare a fondurilor, sunt identice cu cele referitoare la domnul Kadi. În consecintă, concluziile formulate de Curte în Hotărârea Kadi, potrivit cărora dreptul la apărare – în special dreptul de a fi ascultat si dreptul la un control jurisdictional efectiv al respectării acestui drept -, precum si dreptul fundamental la respectarea proprietătii nu fuseseră respectate, se impun si în prezentele cauze.

În acest conditii, Curtea anulează regulamentul Consiliului, în versiunea sa anterioară adoptării regulamentului din 2009, în măsura în care prin acesta se îngheată fondurile domnilor Hassan si Ayadi.”

__________________________________________________________________________________________________________________________

[1] Regulamentului (CE) nr. 881/2002 al Consiliului din 27 mai 2002 de instituire a unor măsuri restrictive specifice împotriva anumitor persoane si entităti care au legătură cu Osama ben Laden, cu reteaua Al Qaida si cu talibanii si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 467/2001 (JO L 139, p. 9, Editie specială, 18/vol. 1, p. 189).

[2] Cauza T-253/02 Ayadi si cauza T-49/04 Hassan (a se vedea CP 57/06).

[3] Cauza T-306/01 Yusuf si Al Barakaat Foundation si cauza T-315/01 Kadi (a se vedea CP 79/05).

[4] Cauzele conexate C-402/05 P si C-415/05 P Kadi si Al Barakaat Foundation (a se vedea CP 60/08).

[5] Regulamentul (CE) nr. 954/2009 al Comisiei din 13 octombrie 2009 de modificare pentru a 114-a oară a Regulamentului nr. 881/2002 (JO L 269, p. 20).

___________________________________________________________________________________________________

Textul integral al hotărârii se publică pe site-ul CURIA în ziua pronuntării.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti