Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Exceptie de neconstitutionalitate respinsa ref. dreptul magistratilor de a constitui sindicate
10.12.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 838 din 4 decembrie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1364/2009 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, teza referitoare la magistrati.

Iterand jurisprudenta anterioara, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, care interzic constituirea organizatiilor sindicale de catre magistrati.

Curtea a reluat argumentele expuse in Decizia nr. 147/2004, aratand ca dreptul cetatenilor de a se asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere, consacrat de dispozitiile art. 40 alin (1) din Constitutie, nu este un drept absolut. Prin stabilirea posibilitatii constituirii mai multor tipuri de asociatii, nedeterminate in mod limitativ, textul constitutional mentionat subintelege si posibilitatea limitarii pe cale legala a sferei persoanelor care pot constitui ori pot adera la diferite tipuri de asociatii, in functie de obiectul de activitate si de scopul asociatiilor respective. Asadar, curtea admite ca legea poate institui conditii obligatorii privind constituirea si desfasurarea activitatii asociatiilor, inclusiv categoriile de persoane care pot face parte din diferite asociatii, fara ca prin aceasta sa fie atins dreptul la libera asociere, avand in vedere si faptul ca acestor categorii de persoane le ramane deschis accesul catre alte tipuri de asociatii.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.