« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
6 comentarii

Judecatorii nu vor avea sindicat
10.12.2009 | JURIDICE.ro, Adrian Neacsu

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Pe 27 octombrie 2009 Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata de Sindicatul magistratilor, intr-un dosar al Judecatoriei Targoviste, cu privire la interdictia stabilita pentru judecatori si procurori de a se constitui in organizatii sindicale. Exceptia viza prevederile art 4 din Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, potrivit cu care magistratii, alaturi de militari si persoanele care ocupa functii de demnitate publica, nu se pot constitui sindicate.

Curtea Constitutionala nu a facut vreun efort interpretativ deosebit, ci a facut trimitere la jurisprudenta sa anterioara, consecventa in sensul ca aceasta limitare a exercitiului dreptului de a constitui organizatii sindicale de catre magistrati nu incalca prevederile Constitutiei si nici reglementarile internationale in materie.

Odata cu aceasta solutie s-a risipit o data in plus sansa delimitarii definitive a rolurilor in interiorul organizarii judiciare si profesionale, atat Consiliul Superior al Magistraturii cat si asociatiile profesionale ale magistratilor, care nu sunt altceva decat organizatii neguvernamentale, trebuind sa-si asume in continuare  rolul apararii corpului profesional prin actiuni si mijloace care fac parte din instrumentarul clasic al sindicalismului.  S-a ratat sansa renuntarii la ipocrizia care caracterizeaza organizarea asociativa in justitie si care face ca, in lipsa vreunor alte canale legale, asociatiile profesionale sa exercite in fapt si functia de aparare a drepturilor si intereselor de natura  economica si profesionala ale judecatorilor si procurorilor. Desigur, in lipsa recunoasterii drepturilor care ar deriva automat din calitatea de sindicat – de consultare, de negociere, de petitie, de conciliere sau protest – asociatiile profesionale sunt obligate sa recurga la metode mult mai oculte, in care adevaratele  scopuri sunt uneori imbracate in forme partial false, tocmai pentru salvarea aparentelor.

Poate efectul cel mai neproductiv priveste Consiliul Superior al Magistraturii care, sub presiunea legitima a judecatorilor si procurorilor, va trebui sa joace in continuare un rol protectionist, suplinind atat cat se poate absenta unui cadru juridic in ce priveste  protectia si prezervarea  intereselor de natura economica, sociala si profesionala ale corpului profesional al magistratilor.

Realitatile anului 2009 au aratat o actiune ad-hoc de “sindicalizare” a asociatiilor profesionale, asa cum anticipam intr-un studiu mai vechi, iar orizontul de asteptare pentru anul 2010 ramane deocamdata neschimbat.

Preocuparea pentru interesele si drepturile de natura economica ale magistratilor inca nu se poate desfasura pe deplin la lumina, transparent, ci in continuare va trebui sa imbrace forme mai pretentioase, artificiale, insa mai prizabile, acceptabile din punct de vedere public si desigur conforme cu interdictiile constitutionale in ce priveste organizarea profesionala a magistratilor.

Adrian Neacsu
presedinte Tribunalul Vrancea

 
Secţiuni: CCR, Data protection, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Judecatorii nu vor avea sindicat”

 1. procuroru spune:

  interpretand titlul per a contrario sa inteleg ca procurorii vor putea avea sindicat? judecatori, judecatori, judecatori … tony, pentru voi, judecatorii, procurorii au ajuns, din pacate, un fel de atas; nu puteai sa te referi in titlu la „magistrati” si nu doar la „judecatori”?

 2. pompiliu bota spune:

  Magistratii nu pot infiinta sindicate, dar se pot inscrie in sindicate.Foarte simplu. Va invitam sa va inscrieti in Sindicatul Independent al Juristilor din Romania. Sindicatul nostru a dobindit personalitate juridica cu acordul parchetului si al justitiei.

 3. Adrian Neacsu spune:

  @procuroru Imi asum critica. Totusi, titlul se datoreaza faptului ca incercarea de infiintare a unui sindicat apartine judecatorilor.

 4. procurorii nu sunt magistrati, dl. procuroru.
  procurorii sunt avocatii publici sau avocatii acuzarii.
  a venit vremea sa inteleaga si procurorii care este locul lor in sistemul judiciar.
  MAGISTRATI sunt doar judecatorii.

  • davegahan spune:

   Spui asta desi art.1 din legea 303/2004 prevede limpede faptul ca „magistratura este activitatea judiciară desfăşurată de judecători[…] si de procurori[…]”.
   Parerea mea e ca ai vazut prea multe serii din „Lege si Ordine” si alte asemenea.
   Ma rog, tu ai si un mod foarte… „personal” de a interpreta o norma juridica.
   Cand iti citesc peroratiile parca-l vad pe vecinu’ de-alaturi (om simplu, fara pregatire si fara informatie) care spune despre o lege cu care nu e de acord ceva de genul „Aaa maaa leesi… legea aia nu se aplica”.

  • kluivert spune:

   Kurtyene mai citeste Constitutia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD