Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti

6 comentarii

Judecatorii nu vor avea sindicat


10.12.2009 | JURIDICE.ro, Adrian Neacsu
Secţiuni: CCR, Data protection, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Pe 27 octombrie 2009 Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata de Sindicatul magistratilor, intr-un dosar al Judecatoriei Targoviste, cu privire la interdictia stabilita pentru judecatori si procurori de a se constitui in organizatii sindicale. Exceptia viza prevederile art 4 din Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, potrivit cu care magistratii, alaturi de militari si persoanele care ocupa functii de demnitate publica, nu se pot constitui sindicate.

Curtea Constitutionala nu a facut vreun efort interpretativ deosebit, ci a facut trimitere la jurisprudenta sa anterioara, consecventa in sensul ca aceasta limitare a exercitiului dreptului de a constitui organizatii sindicale de catre magistrati nu incalca prevederile Constitutiei si nici reglementarile internationale in materie.

Odata cu aceasta solutie s-a risipit o data in plus sansa delimitarii definitive a rolurilor in interiorul organizarii judiciare si profesionale, atat Consiliul Superior al Magistraturii cat si asociatiile profesionale ale magistratilor, care nu sunt altceva decat organizatii neguvernamentale, trebuind sa-si asume in continuare  rolul apararii corpului profesional prin actiuni si mijloace care fac parte din instrumentarul clasic al sindicalismului.  S-a ratat sansa renuntarii la ipocrizia care caracterizeaza organizarea asociativa in justitie si care face ca, in lipsa vreunor alte canale legale, asociatiile profesionale sa exercite in fapt si functia de aparare a drepturilor si intereselor de natura  economica si profesionala ale judecatorilor si procurorilor. Desigur, in lipsa recunoasterii drepturilor care ar deriva automat din calitatea de sindicat – de consultare, de negociere, de petitie, de conciliere sau protest – asociatiile profesionale sunt obligate sa recurga la metode mult mai oculte, in care adevaratele  scopuri sunt uneori imbracate in forme partial false, tocmai pentru salvarea aparentelor.

Poate efectul cel mai neproductiv priveste Consiliul Superior al Magistraturii care, sub presiunea legitima a judecatorilor si procurorilor, va trebui sa joace in continuare un rol protectionist, suplinind atat cat se poate absenta unui cadru juridic in ce priveste  protectia si prezervarea  intereselor de natura economica, sociala si profesionala ale corpului profesional al magistratilor.

Realitatile anului 2009 au aratat o actiune ad-hoc de “sindicalizare” a asociatiilor profesionale, asa cum anticipam intr-un studiu mai vechi, iar orizontul de asteptare pentru anul 2010 ramane deocamdata neschimbat.

Preocuparea pentru interesele si drepturile de natura economica ale magistratilor inca nu se poate desfasura pe deplin la lumina, transparent, ci in continuare va trebui sa imbrace forme mai pretentioase, artificiale, insa mai prizabile, acceptabile din punct de vedere public si desigur conforme cu interdictiile constitutionale in ce priveste organizarea profesionala a magistratilor.

Adrian Neacsu
presedinte Tribunalul Vrancea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro