« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Consiliul Concurentei a sanctionat intelegerile de pe piata painii
14.12.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Comunicat Consiliul Concurentei: „Consiliul Concurenţei a amendat cu 6.298.899 lei un număr de 48 de societăţi comerciale ce îşi desfăşoară activitatea pe piaţa pâinii şi pieţele conexe din judeţele Vrancea şi Maramureş, precum şi Asociaţia Comercianţilor Depozitari de Cereale din România.

In urma investigaţiei pe piaţa pâinii din Judeţul Vrancea, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amendă în valoare de 5.666.630 lei, un număr de 31 societăţi comerciale pentru fixarea preţului de vânzare. Aproape toţi agenţii economici au practicat un nivel de preţ de aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de pâine albă, faţă de un preţ mediu 1,56 lei/kg înainte de formarea cartelului. Astfel, prejudiciul adus de firmele care au format cartelul în judeţul Vrancea a fost estimat la 8.338.061,876 lei.

In judeţul Maramureş, autoritatea de concurenţă a amendat 17 societăţi comerciale pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale având ca obiect fixarea unui nivel minim al preţului de vânzare a pâinii albe. Valoarea totală a amenzilor aplicate în acest caz este de 624.084 lei.

Ca urmare a aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a decis sesizarea organelor de cercetare penală în cazul domnului Scurteli Ioan, fost preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale din România pentru rolul determinant în conceperea şi organizarea unor fapte ce încalcă Legea Concurenţei. Acesta este primul caz în care Consiliul Concurenţei sesizează organele de cercetare penală pentru posibile infracţiunii prevăzute şi sancţionate de Legea Concurenţei de către o persoana fizică

“Orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei produce o gravă afectare a intereselor consumatorilor finali. Vreau să reamintesc că vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru menţinerea concurenţei pe această piaţă, astfel încât toată lumea să aibă acces la produse la preţuri competitive” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat şi Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale din România (fostă Asociaţia Patronală a Angrosiştilor de Cereale) cu 8% din veniturile înregistrate în 2008 (8185 lei) pentru stabilirea şi transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de către membrii acesteia pe piaţa serviciilor de depozitare a grâului din zona de Sud – Sud–Est şi zona de Vest ale României.

Decizia Consiliului Concurentei, care va fi publicata pe site-ul institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.”

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Concurență, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD