Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Consiliul Concurentei a sanctionat intelegerile de pe piata painii
14.12.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Consiliul Concurentei: „Consiliul Concurenţei a amendat cu 6.298.899 lei un număr de 48 de societăţi comerciale ce îşi desfăşoară activitatea pe piaţa pâinii şi pieţele conexe din judeţele Vrancea şi Maramureş, precum şi Asociaţia Comercianţilor Depozitari de Cereale din România.

In urma investigaţiei pe piaţa pâinii din Judeţul Vrancea, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amendă în valoare de 5.666.630 lei, un număr de 31 societăţi comerciale pentru fixarea preţului de vânzare. Aproape toţi agenţii economici au practicat un nivel de preţ de aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de pâine albă, faţă de un preţ mediu 1,56 lei/kg înainte de formarea cartelului. Astfel, prejudiciul adus de firmele care au format cartelul în judeţul Vrancea a fost estimat la 8.338.061,876 lei.

In judeţul Maramureş, autoritatea de concurenţă a amendat 17 societăţi comerciale pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale având ca obiect fixarea unui nivel minim al preţului de vânzare a pâinii albe. Valoarea totală a amenzilor aplicate în acest caz este de 624.084 lei.

Ca urmare a aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a decis sesizarea organelor de cercetare penală în cazul domnului Scurteli Ioan, fost preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale din România pentru rolul determinant în conceperea şi organizarea unor fapte ce încalcă Legea Concurenţei. Acesta este primul caz în care Consiliul Concurenţei sesizează organele de cercetare penală pentru posibile infracţiunii prevăzute şi sancţionate de Legea Concurenţei de către o persoana fizică

“Orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei produce o gravă afectare a intereselor consumatorilor finali. Vreau să reamintesc că vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru menţinerea concurenţei pe această piaţă, astfel încât toată lumea să aibă acces la produse la preţuri competitive” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat şi Asociaţiei Comercianţilor Depozitari de Cereale din România (fostă Asociaţia Patronală a Angrosiştilor de Cereale) cu 8% din veniturile înregistrate în 2008 (8185 lei) pentru stabilirea şi transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de către membrii acesteia pe piaţa serviciilor de depozitare a grâului din zona de Sud – Sud–Est şi zona de Vest ale României.

Decizia Consiliului Concurentei, care va fi publicata pe site-ul institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.”

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.