Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Traian Basescu: „Se anticipeaza o crestere a somajului in perioada urmatoare”
14.12.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Preşedintele Traian Băsescu a participat în perioada 10-11 decembrie 2009, la Bruxelles, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Textul declaraţiei de presă susţinută de şeful statului la finalul lucrărilor Consiliului European de iarnă:

„Bună ziua,

A fost Consiliul de iarnă, primul Consiliu care se desfăşoară în formula cerută de Tratatul de la Lisabona. La Consiliu a participat şi doamna Catherine Ashton, înalt reprezentant pentru politică externă, dar şi preşedintele permanent al Consiliului European, Herman Van Rompuy. Temele principale de discuţie au fost situaţia economică, financiară şi socială. A doua temă a fost legată de schimbări climatice şi dezvoltare durabilă şi, din acest punct de vedere, vă pot spune că toată discuţia a fost axată pe mandatul comun al Uniunii Europene, în vederea Conferinţei de la Copenhaga, ce se va desfăşura în perioada 17-19, şi aspecte instituţionale, legate de noul sistem de funcţionare al Uniunii Europene. De asemenea, pe agenda Consiliului au mai figurat şi alte subiecte, spre exemplu, Programul Stockholm, legat de spaţiul de justiţie european, libertate şi securitate, de justiţie şi problematica legată de Iran, precum şi Afganistan, Pakistan. În ceea ce priveşte situaţia economică şi socială, aş face două menţiuni. Subiectul principal a fost legat de strategia de ieşire din programele de susţinere pe care guvernele le-au acordat în perioada de la declanşarea crizei şi până acum. Concluzia este că va trebui să se adopte, în viitor, o strategie concertată de retragere a guvernelor din sprijinirea economiilor naţionale. În momentul de faţă, nu se pune problema unei treceri la retragerea guvernelor din sprijinul acordat economiei. Din punctul nostru de vedere, susţinerea a fost ca atât timp cât pentru diminuarea efectelor crizei suntem într-un program finanţat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, nu se poate pune problema retragerii din acest program înainte de termenul contractual, adică sfârşitul anului 2010.

În ceea ce priveşte problematica socială legată de situaţia economică la nivelul Uniunii Europene, se anticipează o creştere a şomajului în perioada următoare, chiar dacă în unele ţări au apărut semne de diminuare a crizei. Şi din acest punct de vedere, guvernele naţionale trebuie să ia măsuri pentru diminuarea impactului social pe care criza îl are. În ceea ce priveşte Iranul, este cea mai severă atenţionare pe care Uniunea Europeană o face Iranului. Se constată că Iranul nu se supune nici hotărârilor Consiliului de Securitate, nici recomandărilor Agenţiei pentru Energie Nucleară de la Viena şi se solicită ferm Iranului transparenţă în programul său nuclear. Uniunea Europeană menţionează că va deveni parte a soluţiilor Consiliului de Securitate, în cazul în care Iranul nu se conformează obligaţiilor pe care le are, de a avea transparenţă în modul de derulare al programului nuclear. În ceea ce priveşte Conferinţa de la Copenhaga, ea este extrem de importantă, pentru că în anul 2013 expiră valabilitatea Protocolului de la Kyoto. Uniunea Europeană ţine să îşi menţină statutul de avangardă a unui program de combatere a schimbărilor climatice, extrem de puternic, program care să meargă până la reducerea cu 30% a nivelului de emisii până în anul 2020. Sigur, acest prag depinde foarte mult şi de abordarea pe care o vor avea celelalte state, în mod deosebit, Statele Unite, China, Federaţia Rusă, Brazilia.

De asemenea, cu această ocazie s-a stabilit ca Uniunea Europeană să pună la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare, pentru perioada 2010-2012, deci trei ani, 2010, 2011, 2012, suma de şapte miliarde de euro pentru combaterea poluării. Suma este formată din contribuţii ale fiecărui stat şi dintr-o contribuţie a Uniunii din bugetul Comisiei Europene. Contribuţia celor 27 de state membre va fi o treime din şapte miliarde. Iar restul sumei, până la şapte miliarde, va fi contribuţia Comisiei Europene din bugetul deja alocat. Din punct de vedere al participării noastre în serviciul de acţiune externă, am solicitat ca România să aibă un număr de posturi. Urmează ca în perioada următoare să vedem ce posturi poate obţine România în interiorul serviciului diplomatic al Uniunii Europene. În ceea ce priveşte Afganistanul, Uniunea Europeană salută iniţiativa preşedintelui Obama de a consolida participarea în Afganistan şi va continua să fie un partener al Statelor Unite în Afganistan, în lupta împotriva terorismului. Acesta este mesajul principal. Sigur, aceasta implică şi o participare sporită a Uniunii Europene în teatrul de luptă din Afganistan. Cam asta, în linii mari. În avion vă pun la dispoziţie concluziile pentru toate detaliile, pentru cei interesaţi.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti