Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Lex Atelier NNDKP: Drept bancar si finantari
14.12.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a organizat o nouă ediţie Lex Atelier constând într-o serie de workshop-uri concentrate pe preocupările actuale ale profesioniştilor din sistemul bancar. Evenimentul a fost coordonat de avocaţi din cadrul practicii de drept bancar şi finanţări a NNDKP: Alina Radu, partenerul coordonator al acestei practici şi Corina Dumitru şi Valentin Voinescu, asociaţi seniori în cadrul acestei practici.

La eveniment au participat reprezentanţi din cadrul unui număr important de bănci: Alpha Bank, Bancpost, Bank of Cyprus, BCR, BRD Groupe Societe Generale, Citibank, Emporiki Bank, Millenium Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Royal Bank of Scotland, Unicredit Ţiriac Bank, Volksbank.

În cadrul primei sesiuni de workshop-uri participanţii au discutat despre diferite metode de restructurare a creditelor , precum şi fezabilitatea acestor metode în diverse situaţii. Au fost discutate de asemenea metodele de structurare a tranzacţiilor prin care sunt introduse noi resurse financiare de către fonduri de private equity, instituţii financiare şi aspectele teoretice şi practice ridicate de astfel de structuri. La aceasta sesiune au fost implicaţi în dezbateri şi Sorina Cretu şi Emil Bivolaru, parteneri în cadrul departamentului de litigii al NNDKP, cu experienţă în insolvenţă şi în litigii ce implică contracte de finanţare bancară.

„Sesiunea de workshop-uri a confirmat utilitatea dialogului intre institutiile de credit şi casele  de avocatură  implicate activ în procese de restructurare a creditelor bancare în vederea identificarii si susţinerii comune a unor  mecanisme ce ar putea asigura mai multă protecţie instituţiilor de credit în condiţiile în care ne aşteptăm ca anul următor să existe o creştere semnificativă a situaţiilor de neîndeplinire a obligaţiilor împrumutaţilor. Desigur că nu există o reţetă universală de restructurare, dar există o serie de elemente comune care ar trebui acceptate atât de instituţiile de credit, cât şi de imprumutaţi şi grupurile din care aceştia fac parte, ca bază pentru reuşita unei restructurări convenţionale. Imprumutaţii care vor dori să îşi continue sau să dezvolte afaceri pe termen mediu şi lung vor avea nevoie de finanţări de la bănci şi după traversarea acestei perioade dificile, aşadar colaborarea curentă cu băncile este benefică”, susţine Alina Radu, partenerul coordonator al practicii de Drept bancar şi finanţări a NNDKP.

”Echipa NNDKP în domeniul restructurărilor de credite are avocaţi cu experienţă în domeniul financiar bancar, în litigii şi insolvenţă. NNDKP va susţine abordările constructive bazate pe cunoaşterea soluţiilor folosite în alte jurisdicţii din Europa, monitorizarea permanentă a tendinţelor pieţei, expertiza acumulată în proiectele în care suntem implicaţi în mod continuu, în paralel cu monitorizarea evoluţiei practicii judecătoreşti în România, pentru a promova soluţii cu şanse reale de reuşită”, explică Alina Radu.

Al doilea workshop a avut ca temă structura de finanţare a unui proiect de energie eoliană şi riscurile ce decurg din finanţarea unor astfel de proiecte, fiind abordate principalele caracteristici ale unui proiect de energie eoliană şi rolul diferitelor părţi implicate în proiect. Discuţiile au beneficiat  de intervenţiile mai multor specialişti NNDKP  – Gabriela Cacerea, partener coordonator al practicii de energie, Roxana Ionescu, asociat senior şi coordonatorul practicii de mediu şi şi Vlad Tănase, asociat senior în practica de tranzacţii imobiliare a firmei.

Băncile se uită foarte atent la evoluţiile din domeniul energiei regenerabile, e un domeniu care fără îndoială suscită foarte  mult interes în prezent. De data aceasta ne-am concentrat pe riscurile legate de finanţarea proiectelor de energie eoliană şi  am încercat să le punem la dispoziţie participanţilor cât mai multe resurse utile pentru a-şi perfecta  analizele în acest domeniu . E important de reţinut că aceste proiecte prezintă un grad ridicat de complexitate la nivel legal  şi presupun accesarea  unui “mix” de specializări  juridice – bancar, energie, mediu, real-estate”, consideră  Valentin Voinescu, asociat senior în practica de drept bancar şi finanţări a NNDKP.

Dacă ar fi să sumarizez concluziile acestui seminar, cred că ne îndreptăm într-o direcţie pozitivă, fiind şi este evident  că se încearcă, la nivel de reglementare,  încurajarea acestui domeniu; pe de altă parte, persistenţa unor lacune legislative ar putea  încetini semnificativ acest proces. Un factor de influenţare a finanţării acestor proiecte este totuşi  absenţa din practica la nivelul pieţei noastre  a unor formule de contractare care să satisfacă nevoia de certitudine a veniturilor proiectului pe termen lung. De asemenea, mai există problema  experienţei şi reputaţiei sponsorului proiectului, un lucru la care fără îndoială băncile se uită în formularea unei decizii. Insă  nici unul din aspectele de mai sus nu pare  de nerezolvat. Momentan, vorbim de un potenţial semnificativ care este insuficient exploatat”, a încheiat Valentin Voinescu.

***

Despre NNDKP: NNDKP este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are o echipă formată din 110 avocaţi, un staff de 75 de angajaţi, birouri la Bucureşti, Timişoara şi Braşov şi oferă servicii de avocatură complete companiilor care îşi desfăşoară activitatea în România.

În acest an NNKDP a fost declarată „Firma Anului 2009” în România de către prestigiosa publicaţie juridica internaţională Chambers Europe, distincţie ce i-a fost acordată în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă care au inclus pentru prima dată si jurisdicţia noastră. De asemenea, firma a fost clasată pe prima poziţie în toate ariile de practică cercetate în România de cele mai importante ghiduri legale internaţionale, Chambers & Partners, The European Legal 500 si IFLR 1000.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti