« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Interviuri
2 comentarii

Vassilios Skouris despre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si alte lucruri
14.12.2009 | Daniel-Mihail ȘANDRU, Andrei SĂVESCU, Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Alina Matei, Andrei Savescu: In Aula Magna a celei mai prestigioase facultati de drept din Romania v-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. Acest eveniment are pentru noi semnificatia racordarii la valorile europene, in randul caruia ocupati un loc de frunte. Cum vedeti dumneavoastra semnificatia acestui eveniment?

Vassilios Skouris: Asa cum am subliniat in discursul meu in cadrul Aula Magna, faptul de a putea fi considerat drept membru in prestigioasa comunitate academica a Universitatii din Bucuresti este o onoare. Dar sunt constient ca aceasta onoare nu are legatura numai cu persoana mea ci mai ales cu institutia pe care o reprezint. In calitate de Presedinte al Curtii de Justitie al Uniunii Europene nu pot decat sa ma bucur de acest lucru.

Alina Matei, Mihai Sandru: Cum vedeti raportul dintre CJUE si CEDO?

Vassilios Skouris: Raporturile dintre Curtea de Justitie si Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt in general armonioase si evolutia lor se realizeaza prin respect reciproc, prin multa flexibilitate si o mare capacitate de a depasi diferentele datorita unor metode de interpretare dinamice si vizionare. Delegatii ale celor doua instante se reunesc periodic in scopul de a schimba pareri asupra subiectelor de interes reciproc si de a prezenta ultimele demersuri jurisprudentiale

Alina Matei, Mihai Sandru: Care este ratiunea diferentei dintre CJCE si CEDO in ce priveste opiniile separate?

Vassilios Skouris: Exista traditii diferite intre Curtea de Justitie si Curtea Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste publicarea opiniilor separate. Lucrul acesta se explica, pe de o parte, prin natura diferita a celor doua instante si a celor doua ordini juridice la care ele se raliaza. Pe de alta parte, as dori sa subliniez faptul ca publicarea opiniilor separate nu este o traditie comuna in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Alina Matei, Andrei Savescu: Parlamentul European a adoptat o rezolutie in cadrul careia infiintarea unei European Court of “cyber-affaires” se numara printre prioritatile Progamului de la Stokholm. Cum se va pozitiona Curtea Europeana fata de noua instanta specializata?

Vassilios Skouris: Marturisesc ca inca nu am studiat Programul de la Stockholm pentru a-mi putea forma o opinie personala asupra subiectului. Aceasta noua institutie a fost propusa pentru a lupta impotriva infractionalitatii electronice. Este evident faptul ca infiintarea unei institutii cu competente in domeniul penal constituie o problema delicata care necesita o reflectie aprofundata. In orice caz pentru Curtea de Justitie este prematur sa considere oportuna luarea unei pozitii cu privire la aceasta propunere.

Alina Matei, Andrei Savescu: Trecerea de la „Comunitati Europene” la „Uniunea Europeana” in ce priveste denumirea Curtii Europene va insemna mai mult decat o simpla modificare de denumire?

Vassilios Skouris: Modificarea in ceea ce priveste denumirea Curtii de Justitie nu este decat o consecinta a disparitiei Comunitatilor Europene si a abandonarii structurii celor 3 piloni. Aceste reforme fundamentale introduse de Tratatul de la Lisabona duc la abolirea anumitor restrictii privitor la competentele Curtii, care se vor intinde de acum inainte aproape asupra tuturor domeniilor de actiune ale Uniunii Europene.

Alina Matei, Andrei Savescu: Romania este o tara activa la Luxemburg? Credeti ca procedura actiunii preliminare este suficient de utilizata de catre romani?

Vassilios Skouris: Am privit cu enorma satisfactie prima actiune preliminara a unei instante romane introdusa la Curte pe data de 24 ianuarie 2007, chiar la 3 saptamani de la data aderarii Romaniei. O a doua actiune este in prezent asteptata. Speram ca instantele romane vor folosi mai des acest mecanism de dialog intre institutii.

Alina Matei, Mihai Sandru, Andrei Savescu: Va multumim.

Vassilios Skouris: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: CEDO, CJUE, DATA PROTECTION, Interviuri, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Vassilios Skouris despre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si alte lucruri”

  1. av. daniel cazacu-ganea spune:

    Pacat ca a fost atit de scurt interviul. Interesant.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD