« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Cartel Alfa se gandeste la OIM
16.12.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Cartel Alfa a adresat o scrisoare deschisa premierului si ministrului transporturilor ref. intentia de a formula plangere la Organizatia Internationala a Muncii impotriva statului roman, pentru incalcarea prevederilor Conventiei 98 a OIM privind dreptul la negociere colectiva in situatia in care Guvernul nu isi asuma responsabilitatile pe care le are in legatura cu societatea CFR Marfa.

Textul integral al scrisorii deschise:

“Domnule Prim ministru, domnule Ministru al Transporturilor,

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” trage un serios semnal de alarmă asupra situaţiei inadmisibile de la CFR Marfă, societate care nu are nici buget de venituri şi cheltuieli aprobat şi nici contract colectiv de muncă negociat, din cauza relei-voinţe cu care întreţineţi şi perpetuaţi această stare de fapt, acum şi prin noul proiect de Buget pe 2010.

Deşi v-am avertizat, în repetate rânduri, asupra acestei probleme, iar dumneavoastră v-aţi asumat rezolvarea situaţiei de la CFR Marfă inclusiv prin înaintarea, în Parlament, spre aprobare, a proiectului legii 329/2009 (Legea privind reorganizarea şi restructurarea unor agenţii ale statului), CFR Marfă se află încă în situaţia de a nu avea, pentru al patrulea an consecutiv, buget de venituri şi cheltuieli şi nici contract colectiv de muncă la nivel de unitate.

Legea privind reorganizarea unor agenţii ale statului stipulează clar, la art. 30, că încheierea contractelor colective se face în baza bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate iar acest lucru trebuie să se finalizeze înainte de data de 30 noiembrie a anului anterior, pentru a nu impieta dreptul la negocierea CCM, fapt ce ar duce la încălcarea prevederilor Convenţiei OIM nr. 98, privind negocierile colective, convenţie ratificată de Statul român.

Vă reamintim, domnule Prim ministru, domnule ministru al Transporturilor, că de trei ani zile CFR Marfă nu are bugete de venituri şi cheltuieli aprobate iar la 31 decembrie expiră prevederile de aplicare a CCM.

Considerăm că modul de acţiune al Guvernului este un atentat la dreptul la negociere colectivă prevăzut inclusiv de Convenţia OIM nr. 98. Dacă nu luaţi măsuri pentru modificarea legislaţiei sau Guvernul nu aprobă, prin HG, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010, pentru CFR Marfă, CNS „Cartel ALFA” va depune plângere la OIM, împotriva Statului român, pentru îngrădirea dreptului la negociere colectivă.

Faptul că, pe plan extern, prin aderarea, în vara acestui an, la Pactul Mondial pentru Ocupare, transmiteţi internaţional un mesaj de deschidere către dialogul social, către menţinerea locurilor de muncă şi crearea de noi locuri de muncă dar pe plan intern, prin acţiunile pe care le întreprindeţi, blocaţi, practic, orice şansă către atingerea acestui deziderat, nu demonstrează decât dualitatea Guvernului şi grija manifestată doar pentru propria imagine, în detrimentul faptelor concrete pentru soluţii în beneficiul cetăţenilor.

CNS „Cartel ALFA” nu este de acord cu acest mod de lucru şi va face toate demersurile, prin depunerea unei plangeri la Comitetul de Libertati Sindicale de la Organizatia Internationala a Muncii de la Geneva, pentru a determina Statul român să-şi asume responsabilităţile pe care le are.”

 
Secţiuni: Content, Dreptul muncii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD