Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Acces mai usor la credite pentru somerii care doresc sa inceapa o afacere. Dorinta Parlamentului European
16.12.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Parlamentul European: „Parlamentul doreşte ameliorarea accesului la credite pentru persoanele care şi-au pierdut locul de muncă sau riscă să şi-l piardă şi care doresc să înceapă propria afacere.

Parlamentul European a adoptat marţi măsuri legale care vizează ameliorarea accesului la credite pentru persoanele care şi-au pierdut locul de muncă sau riscă să şi-l piardă şi care doresc să înceapă propria afacere.

Instrumentul european de microfinanţare Progress este destinat să faciliteze accesibilitatea şi disponibilitatea microcreditelor pentru persoanele care doresc să iniţieze sau să dezvolte o afacere sau o micro-întreprindere, cu mai puţin de 10 angajaţi şi o cifră de afacere care nu depăşeşte €2 milioane, dar care întâmpină dificultăţi în accesarea creditelor convenţionale. Aceste credite vor fi limitate la €25 000.

Finanţare

Parlamentul a fost de acord cu alocarea sumei de €100 milioane pentru acest instrument, pentru o perioadă de patru ani – aşa cum propusese Comisia Europeană, dar deputaţii au subliniat în timpul dezbaterilor că aceşti bani nu trebuie alocaţi din fondurile Programului Progress destinat persoanelor vulnerabile. Comisia propusese ca instrumentul de microfinanţare să utilizeze fonduri din cadrul acestui program, căruia i-au fost alocate €114 milioane suplimentare, la cererea Parlamentului European.

Pentru a se asigura că instrumentul de microfinanţare poate fi deja funcţional la începutul anului 2010, Parlamentul a fost de acord cu utilizarea a  €25 milioane din cadrul marjelor, sume care vor fi prevăzute în bugetul pentru 2010, care va fi votat joi. Pentru restul perioadei (2011-2013), Parlamentul nu a ajuns încă la un acord cu Consiliul privind resursele alocate acestui instrument.

Modul de funcţionare

Instrumentul de microfinanţare este deschis organismelor publice şi private instituite în statele membre care furnizează microfinanţare persoanelor şi microîntreprinderilor. Fondurile acestui instrument vor fi redirecţionate către aceste organisme în cadrul unei gestiuni comune împreună cu grupul BEI (Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii).

Intrarea în vigoare

Instrumentul este creat pentru o perioadă de 4 ani, urmând a intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Amendamentele Parlamentului au fost incluse în raportul elaborat de Kinga Göncz (S&D, HU) şi adoptat cu 516 voturi pentru, 82 împotrivă şi 4 abţineri.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti