Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Cerere de reexaminare ref. Legea pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei
16.12.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Preşedintel Traian Băsescu a trimis marţi, 15 decembrie 2009, Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art. 821 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei:

„Domnului Dan Mircea Geoană

Preşedintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii pentru modificarea art. 821 din Legea nr. 161/2003

privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

Motivele cererii sunt următoarele:

1. Actul normativ trimis spre promulgare, restrânge sfera situaţiilor de incompatibilitate ale parlamentarului, care deţine şi calitatea de avocat.

2. Considerăm că eliminarea interdicţiei de a pleda în cauzele civile sau comerciale împotriva statului, a autorităţilor sau instituţiilor publice, a companiilor naţionale ori a societăţilor naţionale, precum şi în procese intentate statului român, în faţa instanţelor internaţionale, este inoportună având în vedere necesitatea asigurării independenţei parlamentarului şi a evitării confundării intereselor naţiunii cu cele personale. Este evident că eliminarea unei asemenea interdicţii este de natură să pună în discuţie imparţialitatea, obiectivitatea şi independenţa parlamentarului, creând posibilitatea unui conflict de interese.

3. Totodată, articolul prin care se dispune încetarea efectelor unor contracte de asistenţă juridică la data validării mandatului de deputat sau de senator poate naşte controverse cu privire la aplicabilitatea sa în cazul actualilor parlamentari întrucât în situaţia dată, legea ar retroactiva, ceea ce nu poate fi admis.

4. Faţă de cele afirmate, am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor pentru neadoptarea acestei iniţiative legislative.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia.

TRAIAN BĂSESCU

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.