Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Costurile prezentei judecatorilor in alegerile pentru Presedintele Romaniei


19 decembrie 2009 | JURIDICE.ro, Adrian Neacsu
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Toata lumea vorbeste despre costurile – economice, politice, de incredere – ale recentelor alegeri pentru presedintele Romaniei. Din punct de vedere financiar calculul se poate face relativ rapid, rezultand, potrivit celor comunicate public, un efort de la bugetul de stat de 40 milioane euro pentru cele doua tururi de scrutin si incluzand referendumul.

In ce priveste instantele judecatoresti, de care nimeni nu se ocupa, costurile sunt mai dificil de calculat, insa nu imposibil. Le-as imparti in doua categorii:

1. Prejudicierea actului de judecata si a justitiabilului. Instantele din Romania se confrunta cu un imens deficit de judecatori. Potrivit ultimelor statistici ale Consiliului Superior al Magistraturii, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante un numar de 533 de posturi de judecator, dupa ce anul acesta iesirile la pensie a avut caracter de masa in special datorita instabilitatii statutului magistratului. Propriile noastre cercetari au aratat ca  pana in luna noiembrie 2009 au iesit la pensie, prin semnarea decretelor de catre presedintele Romaniei, un numar de 559 de judecatori, cat in intreaga perioada 2004-2008.  Alte cateva zeci de cereri de pensionare asteapta la presedintia Romaniei.

Organizarea alegerilor a dislocat un numar important de judecatori din instantele noastre. Potrivit legii, birourile electorale judetene sunt formate din 3 judecatori ai tribunalului resedinta de judet. Cum toate birourile electorale au fost in cele din urme constituite cu judecatori, rezulta ca la nivel national a fost nevoie de un numar de 126 de judecatori, toti de la nivelul tribunalelor, pentru a acoperi nevoile de organizare a alegerilor prezidentiale. In schemele de personal ale tribunalelor sunt prevazute cca 1400 de posturi de judecator, 136 din acestea fiind oricum neocupate in acest moment. Astfel fiind, timp de mai mult de o luna si jumatate, tribunalele au trebuit sa functioneze cu 262 de judecatori mai putin decat erau necesari, ceea ce reprezinta un deficit de aproximativ 18,00%.

Potrivit unor decizii ale CSM, pe toata perioada cat judecatorii fac parte din birourile electorale judetene ei se considera detasati si ca atare nu mai pot indeplini activitati de judecata. Acesti judecatori nu au fost programati  in sedinte de judecata si nu au exercitat alte atributii specifice functiei de judecator. Prin absenta totala din instante a celor 126 de judecatori intreaga planificare a instantelor a fost data peste cap, locul lor fiind ocupat in completele de judecata respective de catre alti colegi, pe baza planificarilor de permanenta intocmite. Inlocuirea titularului unui complet si preluarea temporara de catre un alt judecator a dosarelor acestora conduce aproape intotdeauna la tergiversari ale actului de judecata, cu atat mai certe cand vorbim de complete cu un singur judecator. Impactul in ce priveste supraincarcarea  judecatorilor ramasi in activitate a fost semnificativ, iar costul participarii judecatorilor la procedura electorala a fost platit si de colegii ramasi in instante, nevoiti sa preia asupra lor dosarele lasate de cei 126 de judecatori.

Obligatia dislocarii unui numar de 3 judecatori, insotita de interzicerea pentru acestia de a mai desfasura activitati de judecata, dispusa chiar de CSM, a condus in cazul unor instante practic la paralizarea acestora. Sunt in aceasta situatie instantele cu un numar mic de judecatori, unde fiecare absenta inseamna destramarea planificarilor existente. Tribunalul Salaj, de exemplu, functioneaza cu un numar de 11 judecatori din cei 14 existenti in schema, iar cei 3 judecatori desemnati prin tragere la sorti la biroul electoral judetean sunt toti din sectia civila, care a trebuit astfel sa functioneze cu 4 judecatori din cei 7 in total.  Tribunalul Tulcea, cu 11 judecatori in activitate din cei 14 in schema, Tribunalul Vaslui, cu doar 12 judecatori din cei 18 in schema, sau Tribunalul Harghita, cu 12 judecatori in activitate din cei 15 din schema, sunt doar alte cateva exemple de instante practic paralizate ca urmare a implicarii fortate a judecatorilor in organizarea alegerilor. Influenta asupra cursivitatii activitatii de judecata si in cele din urma asupra dreptului cetatenilor de a beneficia cu celeritate si efectiv de  justitie este greu de cuantificat.

2. Deficit de imagine pentru justitie si afectarea credibilitatii judecatorului. Si cu acest rand de alegeri justitia a avut de pierdut in ce priveste credibilitatea sa, prin scandalurile de natura politica, suspiciunile si acuzele de partizanat aduse, explicit sau nu, asupra judecatorilor membri in birourile electorale. Poate cele mai vizibile scandaluri legate de prezenta judecatorilor in BEJ si conflictele cu politicienii in care acestia au fost atrasi sunt iarasi cele din Vrancea. Aici, presedintele BEJ a fost expus unor atacuri publice ale unui partid politic, fiind acuzat de “part-priuri” politice, a facut obiectul unor scandaluri mediatizate si chiar a unor  presiuni si amenintari.

E inca prea devreme pentru a trage linie si a face bilantul conflictelor in care au fost atrasi judecatorii in cele 42 de birouri electorale judetene, insa este evident ca amestecarea acestora fortata cu politicienii si suspiciunile generalizate fata de corectitudinea alegerilor afecteaza in mod negativ autoritatea si credibilitatea justitiei insesi.

jud. Adrian Neascu
presedinte Tribunalul Vrancea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
13 years ago

Domnule Neacsu,

Ultimele (multe) articole pe care le-ai postat in sectiunea Opinii se ocupa doar de subiecte ca banii judecatorilor, salarii, sindicatul judecatorilor, sporuri, costuri …
Am observat ca preocuparile domniei tale graviteaza constant si exclusiv in jurul problemelor mercantile legate de justitie.
Adica bani, bani si iar bani.

Nu crezi ca ar trebui sa te preocupi mai mult de problemele majore si fundamentale ale justitiei?

Acest interes monetar permanent si lamentare dupa bani strica obrazul fin al unui judecator.

Mai sunt si alte lucruri de reparat in justitie.
Mai schimba placa domnu Neacsu, eu m-am cam saturat de povestile triste cu judecatori necajiti, oropsiti, sarmani, loviti de saracie si sinistrati.

Fa-te patron daca vrei mai multi bani si nu-ti ajung 2000 euro/luna !

abc.jud.
13 years ago

pai, domnia ta nu se sesizeaza despre faptul ca un presedinte de instanta este si manager. in traducere nu prea are ce sa faca decat sa se ocupe de bani. deci cine/i depasit?

13 years ago

Cu toate acestea, materialul de mai sus se ocupa de bani doar in trecere si doar daca lectorul nu trece de fraza de deschidere. In rest, face o mica contabilitate absentelor din instanta pe perioada alegerilor si a efectelor acestora asupra capacitatii instantelor de a-si exercita activitatea. Titlul unui articol poate pacali usor, de acord, insa remediul sigur (si singur) este citirea pana la sfarsit a continutului acestuia, sau macar trecerea la alineatul doi.

13 years ago

stimate domn, plecarea judecatorilor in pensie, s-a facut datorita „cadrului favorabil”(cred ca stiti despre ce vorbesc), asa ca multi au profitat. nu s-a plecat datorita „instabilitatii statutului magistratului”. asta este praf in ochi.
referitor la incetinirea si blocarea activitatii, poate ar fi bine sa puneti in discutie repercusiunile grevei din toamna … din punctul de vedere al justitiabilului, bineinteles.
nu am habar de problema bej vrancea, dar cred ca este o chestiune singulara. nicaieri in campanie nu am auzit atacuri la adresa judecatorilor din bej-uri. prin urmare, deficitul de imagine si afectarea credibilitatii judecatorului nu aici are cauza. iar despre acest aspect sint multe de discutat (a se retine ca este de discutat si nu de aruncat vina pe judecatori)
iar ca sa-i raspund si lui abc, trebuie sa stii ca managementul nu se ocupa de bani, managementul este stiinta care se ocupa de organizarea si conducerea unei intreprinderi, institutii. ca are legatura SI cu banii, sigur, dar nu asta este principalul scop al managerului…

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro